Hoe kom je nog aan een kaartje? WK voetbal, Grand slam tennis, olympisch schaatsen

Stadions zijn vrijwel onneembare bastions geworden voor de gewone, niet bijzonder rijke sportfan. De vraag naar kaartjes voor het WK voetbal, de grand-slam tennistoernooien en de Olympische Spelen is vele malen groter dan het aanbod.

Bijna ieder minuutje topsport komt tegenwoordig op televisie, maar sfeer proeven is er niet meer bij. De sportfan wordt de leunstoel ingedreven. Naar sport kijk je met een pilsje binnen handbereik en borrelhappen op tafel, met de betrokkenheid van Mart Smeets uit de luidsprekers.

De fans willen wel genieten, maar ze komen de stadions nauwelijks in. Die raken steeds meer ruimte kwijt aan sponsors, bobo's, pers en camera's. En reisbureau's of tour-operators happen uit het restant. Zij maken van het kaartje de bonus voor het boeken van reis en hotel.

Zo vroegen maar liefst honderdvijftigduizend mensen bij de organisatie van de Olympische Spelen om een kaartje voor de 5000 meter schaatsen op de winterspelen die in februari in Noorwegen worden georganiseerd. Hieronder bevinden zich tienduizenden Nederlanders die Bart Veldkamp en Falko Zandstra medailles willen zien winnen. Berenburg, olympisch goud en het Wilhelmus. Samen zingend dronken worden.

Het schaatsstadion in Hamar beschikt over zestienduizend plaatsen, maar de gewone fans krijgen slechts toegang tot zevenduizend plaatsen per dag. De dagen dat er geschaatst wordt, zijn dan ook al lang uitverkocht. Negenduizend Nederlanders gaan een aantal dagen kijken. Zij hebben zich van toegang verzekerd, voornamelijk door een arrangement te nemen. Tien dagen schaatsen, busreis en hotel kost tussen de 1700 en 2700 gulden bij Reisbureau Arke: sponsor van het Nederlands Olympisch Comité en enige distributeur van olympische toegangsbewijzen in Nederland. “Dat is niet raar”, zegt R. Admiraal van Arke. “Dat is een regel van het Internationaal Olympisch Comité. Die wil in ieder land één distributeur.” Het NOC hanteerde wel als voorwaarde dat Arke ook losse kaarten te koop aanbood.

Voor het WK voetbal, komende zomer in de Verenigde Staten, komen drie-en-een-half miljoen kaarten in omloop, meer dan ooit tevoren. Maar het is - ook omdat Nederland zich pas op 17 november in Polen zal plaatsen en pas na de loting op 19 december weet waar het elftal zal spelen - nog onduidelijk hoeveel losse kaarten er beschikbaar komen. In Amerika zelf is al 65 procent van de kaarten verkocht. Van de rest wordt 15 procent door de nationale voetbalbonden uitgegeven, 15 procent via tour-operators en 5 procent is voor de sponsors.

Het Nederlandse bedrijf Exper Sport uit Haarlem is een van de twintig authorized tour-operators. Losse kaartjes hebben ze niet, wel arrangementen. Alle hotels in de buurt van de Amerikaanse stadions, zo luidt het verkoopargument, zijn al jaren van te voren volgeboekt. Een fan maakt het zich gemakkelijk door voor de geheel verzorgde reis te kiezen. Geld mag kennelijk geen rol spelen. Voor minder dan vierduizend gulden, zo stunt de sportexpert, verzorgen zij vliegtickets, hotel en kaartjes. Drie keer voetbal à 1300 gulden per wedstrijd. Overigens zijn de kwart-, de halve en de hele finale al vrijwel uitverkocht. Een mogelijkheid is wellicht het zogenoemde premium ticket dat recht geeft op tien wedstrijden van het WK, eventueel inclusief de finale. Kosten: tegen de tienduizend gulden.

Reisbureau Roever, sponsor van de KNVB, krijgt kaarten uit het potje van de voetbalbond. Zeker vijfentwintighonderd arrangementen per voorwedstrijd, zei Arend de Roever na Nederland-Engeland, en enige honderden voor de vervolgwedstrijden. De KNVB verwacht ook nog losse kaarten te kunnen verkopen. Na 19 december komt daar waarschijnlijk een 06-nummer voor. Dan zal gelden: wie het eerst komt, wie het eerst maalt.

Kaarten voor de grote tennistoernooien in Melbourne, Parijs, Londen en New York zijn al even zeldzaam. Melbourne is wat ver weg, maar het meest toegankelijk. Bellen en bestellen en - alleen in de eerste week - zelfs nog aan de kassa te koop. Voor Roland Garros en Wimbledon wordt het al moeilijker. De programma's zijn te verkrijgen bij de plaatselijke organisaties. Wie er een aan zichzelf geadresseerde en gefrankeerde envelop heen stuurt, ontvangt een aanvraagformulier. Wie ook dat weer ingevuld terugstuurt, loot mee voor een felbegeerde plaats. Voor Wimbledon zijn er overigens op de speeldagen ook aan de kassa nog kaarten verkrijgbaar. Voor het centre-court (behalve op de laatste vier dagen) telkens zeshonderd stuks, voor baan één telkens zeshonderd zitplaatsen en 820 staanplaatsen.

Op de eerste zaterdag (26 juni) zijn er zelfs tweeduizend centre-court-kaartjes te koop voor liefhebbers die de lange rij willen trotseren. Wie zekerheid wil hebben is ook voor het tennis in Londen afhankelijk van een tour-operator. De meeste reisbureau's kunnen wel aan kaarten komen in Engeland, maar Keith Prowse heeft het alleenrecht in Nederland. De bureaus bieden reizen met hotel, vliegticket en center-court. In de eerste week kost dat ongeveer duizend gulden per dag. Voor vier dagen, inclusief de twee finales, loopt de prijs op tot ongeveer vierduizend gulden. De procedure voor de US Open is minder omslachtig: nu bellen, formulier aanvragen en in het voorjaar bestellen.

Olympische winterspelen, Lillehammer, Noorwegen. 7 t/m 24 febr. Het schaatsen is uitverkocht. Prijs kaartjes: ƒ 34 tot ƒ 244. Inl Arke 053-880880.

Wereldkampioenschappen voetbal, Verenigde Staten. 17 juni tot 17 juli 1994. Reisbureau Roevers, Afdeling sportreizen, Postbus 12940, 1100 AX, Amsterdam Zuidoost.

Exper Sport, Haarlem. Inl 023-291155.

Tennis grand-slamtoernooien

Australian Open, Melbourne. 17 tot 30 jan 1994. Prijs: ƒ 25 tot ƒ 150. Inl 09-613 6551277.

Roland Garros, Parijs. 23 mei tot 5 juni. Prijs: ƒ 15 tot ƒ 100. Het programma voor 1994 is te krijgen bij Booking Office, Association Francaise de Tennis, Avenue Gordon Bennett 2, 75016 Parijs.

Wimbledon, Londen. 20 juni t/m 3 juli 1994. Prijs: ƒ 50 tot ƒ 150. Keith Prowse, Amsterdam. Inl 020-6262977.

In Engeland is tot 31 december het programma te krijgen bij: The All England Lawn Tennis & Croquet Club, PO Box 98, Wimbledon, London, SW19 5AE.

US Open, New York. 29 aug tot 11 sep 1994. Prijs: va ƒ 40 overdag en va ƒ 30 voor een avondsessie. Het programma kan worden aangevraagd bij de United States Tennis Association. Inl 09-1914 6967000.

    • Remmelt Otten