Engels voetbal lijdt in Istanbul opnieuw enorm gezichtsverlies

DEN HAAG, 4 NOV. De nederlaag van Besiktas tegen Ajax was gisteravond in Istanbul alweer vergeten. Galatasaray hield Manchester United in het kolkende Ali Sami Yen stadion op 0-0 en zette na de 3-3 in Engeland de club voor het eerst in het 88-jarig bestaan prominent op het Europese voetbalpodium.

Galatasaray plaatste zich door het gelijke spel voor de Champions League. Met Galatasaray en Porto bereikten AC Milan, Anderlecht, Werder Bremen, FC Barcelona, Spartak Moskou en AS Monaco, als vervanger van de geschorste bekerhouder Olympique Marseille, het eindtoernooi.

In Istanbul misdroegen de Engelse supporters zich andermaal. Rond de 200 man braken in de nacht van dinsdag op woensdag het hotel Tense bijna af. De politie greep hard in, arresteerde 170 vandalen van wie er zich zes voor de rechter zullen moeten verantwoorden. Voor en in het stadion had de politie uitgebreide en opzichtige veiligheidsmaatregelen genomen.

In het stadion met 30.356 hysterische Turken stonden 1000 man politie met wapenstok klaar om direct in te grijpen. Manchester United, voor het eerst sinds 1969 terug in het toernooi van de Europese landskampioenen, opende flitsend. In de tweede minuut scoorde Sharpe, maar het doelpunt werd afgekeurd wegens buitenspel. Daarna schoot de Engelse kampioen met losse flodders.

Galatasaray, de club van de Duitse technisch directeur Feldkamp, nam het duel in handen en United-doelman Schmeichel moest drie keer binnen vijf minuten gestrekt naar de hoek om doelpunten van Kubilay te voorkomen. United werd nauwelijks nog gevaarlijk in de counter en reageerde de frustraties af op de ledematen van de tegenstanders. Cantona kreeg rood, Parker, Phelan en Ince geel.

Werder Bremen, door blessures zonder doelman Reck en de Noorse libero Bratseth, trad Levski Sofia in het Weserstadion behoudend tegemoet. Het had aan de 2-2 van Sofia in principe voldoende. Pas na de rode kaart in de 57e minuut voor Gintsjev (2 x geel) koos de thuisclub voor de aanval. Het resulteerde in de 73e minuut in het winnende doelpunt van Basler, 1-0.

Voor Anderlecht opende John Bosman in de derde minuut de score tegen Sparta Praag, 1-0. Na de winst in Praag (0-1) leek het doelpunt de Belgische kampioen op fluweel te zetten, maar Sparta vocht sterk terug. Het maakte gelijk door Dvirnik en kwam na de voorsprong van Nilis (2-1) andermaal terug door Vonasek, 2-2. Anderlecht werd in de verdediging gedrukt, maar scoorde nog tweemaal in de uitval via Nilis en Versavel, 4-2.

Barcelona-trainer Cruijff liet tegen Austria in Wenen Michael Laudrup op de bank. Hij gaf na de 3-0 in Barcelona de voorkeur aan Stoitsjkov. De Bulgaar nam beide doelpunten van Barcelona (1-2) voor zijn rekening. Voor Austria maakte Ogris in de eerste helft gelijk. Romario en Bakero liepen tegen geel op. AC Milan nam na de 6-0 in en tegen Kopenhagen een snipperdag op. Voor slechts 10.000 toeschouwers maakte Papin op slag van rust de winnende treffer (1-0).

AS Monaco had thuis Steaua Boekarest op onoverbrugbare achterstand (4-1) gezet. In Boekarest won Steaua met 1-0 door een doelpunt van Dumitrescu, maar het was een troostprijs. Spartak Moskou won thuis met 2-1 van Lech Poznan. Twee weken eerder had de counterploeg uit de Russische hoofdstad in Polen genadeloos toegeslagen, 1-5.