Dumping Japanse camera's bestraft

BRUSSEL, 4 NOV. De Europese Commissie heeft gisteren strafmaatregelen tegen de import van Japanse televisiecamera's genomen. Volgens de Commissie hebben vier grote Japanse fabrikanten tv-camera's met opzet tegen te lage prijzen in de EG aangeboden “met de bedoeling de Europese concurrenten van de markt te drijven”.

De commissie legt anti-dumping heffingen op camera's van Matsushita van 97 procent, tegen Ikegami van 86,4 procent, tegen Sony van 70,8 procent en van 49,9 procent tegen Hitachi. De heffingen zijn berekend na vergelijking van de prijzen op de Japanse binnenlandse markt met de exportprijzen voor Europa.

De Commissie constateert dat de vier Japanse producenten opzettelijk in Europa met forse verliezen hebben verkocht.

Het onderzoek volgde op een klacht van het Franse bedrijf Thompson en van BTS Broadcast Television Systems, een dochterbedrijf van Philips. Het onderzoek begon in maart en betrof de periode juli 1991 tot december 1992. De Commissie heeft vastgesteld dat over die periode het marktaandeel van de Europese bedrijven met 18 procent afnam, terwijl de Japanse verkopen met hetzelfde percentage stegen.

De strafmaatregelen gelden voor vier maanden. De produktie van tv-camera's in Europa is sinds 1990 met 27 procent teruggelopen. Tegelijkertijd nam de vraag naar professionele tv-camera's toe. Het marktaandeel van EG-bedrijven is van 48 procent naar 30 procent teruggelopen.

Uit een overzicht dat de Commissie gisteren publiceerde, blijkt dat vorig jaar de meeste dumping-klachten export uit China betroffen. Tegen Japan zijn echter de meeste strafheffingen van kracht: 27, tegen 20 tegen China en 13 tegen Zuid-Korea. Brussel noteerde vorig jaar in totaal acht klachten tegen China en drie tegen Zuid-Korea, Rusland en Singapore. Tegen Japan werd vorig jaar echter niet één klacht ingediend. Ook de toegenomen concurrentie uit de post-communistische landen is merkbaar. Voor het eerst zijn er vorig jaar ook tegen Wit-Rusland, Kazachstan, Litouwen, Oezbekistan, Rusland, Turkmenistan en Oekraïne dumping-klachten ingediend.