Duitse werkgevers zien in 1994 geen opleving

BONN, 4 NOV. Volgens de Duitse industrie- en handelskamer (DIHT) zijn de regering en de meerderheid van de grote Duitse onderzoeksinstituten te optimistisch over de kans dat de economische conjunctuur in 1994 aantrekt en dan met één procent gemiddeld groeit.

Na een enqûete onder 20.000 Westduitse en 5.000 Oostduitse bedrijven concludeert de DIHT dat een reële daling met 0,5 procent volgend jaar aannemelijker is voor de Westduitse economie, mede omdat er weinig investeringsplannen bestaan. In Oost-Duitsland voorziet de DHIT wel een betere ontwikkeling, namelijk een groei van 6 tot 8 procent en wellicht ook een niet verdere stijging van de werkloosheid daar.

In de af en toe hectische discussie over werktijdverkorting die is losgekomen na het recente voorstel van de Volkswagen-directie om tijdelijk over te gaan op de 4-daagse werkweek om kosten te drukken en massa-ontslagen te vermijden, heeft minister Günter Rexrodt (FDP, economische zaken) gisteren voor een heel nieuwe wending gezorgd, namelijk door te suggeren bij bepaalde bedrijven een vakantie van drie maanden met een overeenkomstig, over het hele jaar verdeeld, inkomensoffer mogelijk te maken. De vakbeweging, die nog onderhandelt met VW over inkomensoffers, heeft woedend op Rexrodt's “absurde plan” gereageerd. De minister heeft zijn suggestie gisteravond voor de televisie genuanceerd door te zeggen dat het het om een “theoretisch model” was gegaan en dat hij duidelijk wil maken dat flexibilisering van arbeidstijd en lagere loonkosten nodig kunnen zijn, willen sommige bedrijven de economische crisis overleven.