De trots van Beieren sneuvelt bij de provincieclub Norwich

DEN HAAG, 4 NOV. Ook zonder Nederlandse clubs - PSV, Vitesse en Twente werden uitgeschakeld in de eerste ronde - kan de UEFA voor de dag komen met de laatste zestien van het toernooi om de derde Europese beker. Juventus, Internazionale, Eintracht Frankfurt, Borussia Dortmund, Norwich City, Deportivo La Coruña, Sporting Lissabon en Bordeaux bijvoorbeeld zijn niet de kleinste namen uit het Europese voetbal. Van de bedwingers van het Nederlandse trio verdween alleen Bayern München.

De trots van Beieren is trouwens als enige Duitse club in de tweede ronde van het toernooi om de UEFA Cup uitgeschakeld. Bayern München kwam in Norwich niet verder dan een gelijkspel van 1-1, niet voldoende na de nederlaag in eigen stadion, tegen de club die Vitesse had uitgeschakeld. Bayern München had de ideale start tegen de club die nooit eerder Europees voetbalde. Al in de vijfde minuut maakte de Columbiaan Valencia zijn eerste doelpunt in het toernooi om de UEFA Cup.

Norwich City heeft, op basis van zijn onverzettelijke wilskracht, daarna meteen de wedstrijd in handen genomen. Sutton bleek de gevaarlijkste aanvaller, Kreuzer kreeg nimmer greep op de beweeglijke spits. De beslissing ten nadele van Bayern viel enkele minuten na rust. Goss, die in München het eerste doelpunt voor Norwich had gemaakt, veranderde van dichtbij een voorzet van Eadie van richting. Aumann was kansloos.

“Niemand van ons had erop gerekend al in de tweede ronde te worden uitgeschakeld”, vertelde Jan Wouters. “Het doet verschrikkelijk pijn, zeker nadat wij al zo vroeg in de wedstrijd hadden gescoord. Het tweede doelpunt wilde echter niet komen.”

Eintracht Frankfurt, lijstaanvoerder van de Bundesliga, bereikte voor het eerst sinds twaalf jaar weer de derde ronde van een Europees bekertoernooi. In Dnjepropetrovsk werd met 0-1 verloren van Dnjepr, Eintracht had thuis met 2-0 gewonnen. De Duitsers waren beter, kregen ook de meeste kansen, maar Tsjoekleba scoorde als enige. Coach Toppmöller had de Nigeriaan Okocha uit zijn elftal gelaten. “Okocha was een uur te laat op de training gekomen omdat hij vergeten was zijn horloge te verzetten. Een reis naar Dnjepropetrovsk is geen schoolreisje,” vond de coach.

Borussia Dortmund valt of staat Europees met Stéphane Chapuisat. In de eerste ronde maakte hij het enige doelpunt tegen Vladikavkas, woensdag zorgde hij voor de twee treffers, binnen enkele minuten kort na de hervatting, tegen Branik Maribor. De Slovenen, die dank zij Boszgo en een opmerkelijke fout van doelman Kloss, zeer verrassend aan een voorsprong waren gekomen, werden al voor rust door Chapuisat gepakt. In de 45e minuut wendde de Zwitser voor verschrikkelijk geraakt te zijn door Lukic. De centrale verdediger van Branik moest vertrekken en Dortmund profiteerde.

Internazionale, dat zondag de derby tegen AC Milan moet spelen, heeft in Limassol tegen Apollon niet alles op haren en snaren gezet. De voorsprong (1-0) uit de thuiswedstrijd was een redelijke basis voor overwogen voetbal. De treffers van Sjalimov en Bergkamp binnen acht minuten zorgden voor absolute zekerheid. De Cyprioten kwamen terug tot 2-2 (Spoljiarec en Cepovic), maar Fontolan zorgde nog voor rust voor 3-2. De gelijkmaker van Iosefidis kwam pas enkele minuten voor tijd. Jonk speelde niet, coach Bagnoli koos voor de buitenlanders Bergkamp, Sjalamov en Sosa.

Bröndby, al 'zeker' van zijn plaats bij de laatste zestien door winst in Lahti (4-1), won ook de tweede wedstrijd van Kuusysi. De Finnen kwamen op 1-0, daarna scoorde Bröndby drie keer, Kristensen, Madsen en Hoegh.

Aston Villa verdween uit het toernooi door verlies op eigen veld tegen Deportiva La Coruña. Manjarin maakte het enige doelpunt, tien minuten voor rust.

Cagliari hield zijn kostbare gelijkspel uit Turkije (1-1) vast en ging door een gelijkspel zonder doelpunten in de tweede wedstrijd tegen Trabzonspor door naar de derde ronde. Sporting Lissabon dankte aan twee doelpunten van Cadete zijn overleven voor 70.000 toeschouwers tegen Celtic Glasgow.