Dag-televisie heeft een hoog Wim T. Schippersgehalte

Sinds 31 augustus kent ons land dag-televisie. De programma's beginnen nu al om zeven uur 's morgens op Nederland 1 met het Journaal, vanmorgen gepresenteerd door Gijs Wanders.

Hij begon met de kijkers 'Goedemorgen' te wensen. Ook de presentatrice van het kinderprogramma Alles Kits wenste ons vanuit Nes aan de Amstel een 'Goedemorgen' toe, net als om half acht gebeurde toen de Breakfast Club begon. File-voorlichter Gert Jongkind vond het ook een 'Goedemorgen' en om acht uur, toen Gijs Wanders met het Journaal weer in beeld kwam, was het nog steeds een 'Goedemorgen'.

Maar toen werd alles anders. Na de Ster, om 08.08 uur kwam Frank Kramer met het woordspelletje Boggle. Zoals elke morgen begroette hij ons ook vandaag weer met 'Een héél goedenavond'. Na Boggle kwam I love Lucy en daarna zei Gijs Wanders opnieuw dat het een 'Goedemorgen' was. Toen kwam Ria Bremer in beeld. Om 09.03 wenst zij ons een 'Goedemiddag' toe.

Dankzij al die herhalingen heeft de dag-tv een hoog Wim T. Schippersgehalte. Ook de Breakfast Club moet door hem verzonnen zijn. Het is 'Beeldradio': met de tv-camera nemen we een kijkje in de studio van Radio 3, waar AVRO, KRO en NRCV samenwerken. De microfoons zijn daar nog groot en ouderwets en benemen vaak het uitzicht op Jeanne Kooijmans en Peter van Bruggen. Toen de dag-tv begon hadden ze ook nog reusachtige oorwarmers op, maar tegenwoordig kan radio kennelijk zonder koptelefoons.

Een andere verbetering is dat de presentatoren sinds enige tijd schijnen door te hebben dat er een tv-camera staat. Er werd nu een boekje getoond in de richting van de camera. Een paar weken geleden had iemand ook iets meegebracht en toen zeiden ze dat het jammer was dat we het niet konden zien, terwijl we het gewoon zagen.

In de Breakfast Club werd vanmorgen wat gekletst met gasten, ze draaiden een videoclip, Vader Abraham en de Smurfen waren even te horen en er was een telefoonspelletje. Een dame uit Lopik moest Hilversum uitleggen dat Lopik geen stad is maar een dorp. Er staat een van 's werelds hoogste tv-zendmasten, maar daar hebben ze nog geen weet van, bij de radio op tv.

    • Kasper Jansen