Crisis in Kashmir nog niet opgelost

NEW DELHI, 4 NOV. De crisis om een belegerde moskee met gewapende militante moslims in de Indiase deelstaat Jammu & Kashmir, die gisteren na bijna drie weken op zijn einde leek te lopen, duurt onverminderd voort.

Nadat een zegsman van de regering in Srinagar gisteren in stellige bewoordingen had gemeld dat er een akkoord was bereikt met de militante moslims over hun overgave, gebeurde er in het geheel niets. De militanten en de ongeveer honderd pelgrims die zij in gijzeling houden, kwamen niet naar buiten. Waarom de overgave uitbleef, is niet duidelijk.

Vanmorgen was er een nieuwe tegenslag voor de regering bij de Hazratbal-moskee, waar volgens de islamitische overlevering een haar uit de baard van de profeet Mohammed wordt bewaard. Twee van haar onderhandelaars raakten ernstig gewond toen hun auto frontaal met een legertruck in botsing kwam.

Waarnemers menen dat het beleg nog lang kan duren. Het Indiase Hooggerechtshof heeft bepaald dat er, zij het mondjesmaat, voedsel en water aan de gijzelaars in de moskee moet worden geleverd. Daarvan profiteren onvermijdelijk ook de militanten. De druk tot overgave is daardoor aanzienlijk verminderd. Wel lijden de mensen in de moskee 's nachts onder de temperaturen van beneden het vriespunt, omdat de elektriciteit is afgesloten. Naar verluidt zijn 21 mensen in de moskee inmiddels ziek geworden.