Commissie acht Staat schuldig aan marteling

ASSEN, 4 NOV. De Nederlandse Staat heeft zich schuldig gemaakt aan marteling van de twintigjarige gedetineerde S.L.H..

Dat heeft de beroepscommissie van de Centrale Raad voor de Strafrechttoepassing geoordeeld. De advocaat van H., mr. Boone, maakte de uitspraak van de commissie gisteren bekend bij de rechtbank in Assen. H. stond daar terecht wegens een uitbraak op 6 januari uit de penitentiaire inrichting De Grittenborgh in Hoogeveen, waarbij drie bewakers gewond raakten. Op grond van de uitspraak van de beroepscommissie vond mr. Boone dat het Openbaar Ministerie niet ontvankelijk moest worden verklaard. Volgens de rechtbank kon H. een schadeclaim indienen bij de Staat wegens een onrechtmatige daad, maar stond de zaak verder los van de eerdere gewelddadige ontsnapping. De officier van justitie eiste daarvoor vier jaar gevangenisstraf. In april werd H. in het huis van bewaring in Maastricht 48 uur achtereen vastgebonden aan handen en voeten op een bed. Hij werd pas losgemaakt toen zijn handen blauw aanliepen. Een klacht van H. over die behandeling werd eerder door de klachtencommissie afgewezen.