Clinton legt Nafta-verdrag voor aan Congres

WASHINGTON, 4 NOV. President Clinton heeft het Noordamerikaanse vrijhandelsakkoord (Nafta) gisteren officieel aan het Congres voorgelegd ter goedkeuring nadat de VS en Mexico overeenstemming hadden bereikt over bescherming van onder meer Amerikaanse citrusvruchten en suiker.

Die stap was belangrijk om de grote weerstand in de VS tegen het Nafta-akkoord enigszins te dempen. Onder boeren bestaat vrees dat de import van goedkope landbouwprodukten uit Mexico een forse slag zal toebrengen aan de Amerikaanse agrariërs. De Amerikaanse regering heeft met Mexico onder meer afspraken gemaakt over minimumprijzen voor suiker, groenten en citrusvruchten uit Mexico. Congres-lid Newt Gingrich uit Georgia, de op één na belangrijkste Republikein in het Congres, noemde het “suiker en citrus-akkoord een zeer belangrijke stap in de goede richting”. Op 17 november stemt het Congres over het Nafta-akkoord.