BRT3

De onmogelijkheid van ontvangst in de noord-westelijke Randstad van de BRT-3 radioprogramma's is niet alleen de 'schuld' van Nozema, die thans in opdracht bezig is de ethergaatjes te dichten.

De zender Schoten (bij Antwerpen) gaf in Amsterdam en omgeving een redelijke ontvangst van bijna alle radio-programma's van de BRT. De BRT-3 uitzendingen zaten tot 2 jaar geleden op de frequentie 89.0 mHz. Toen besloten onze Vlaamse taalgenoten deze frequentie te reserveren voor het station Radio Donna en was (zeker voor privé-ontvangst) de pret hier voorbij. Wel verhuisde het programma van BRT-3 op de zender Schoten naar een nieuwe frequentie, maar gelet de geringe zend-sterkte (3 kW Erp) is voorbij Breda bijna niets meer te ontvangen. De kabel in Amsterdam maakte met veel kunst en vliegwerk de kabelontvangst opnieuw mogelijk door de antennes te richten op de zender Velthem nabij Brussel, frequentie 89,5 mHz, thans in gebruik genomen door de Nozema voor een toekomstig commercieel radiostation.

De resterende mogelijkheden: 1. Alsnog het gebruik door de Nozema van de rest-frequentie 89,5 mHz opgeven. 2. Frequentiewisseling uit te voeren door onze zuiderburen (omwisseling met Radio Donna, BRT-3 dus weer terug naar 89,0 mHz of omwisseling met het programma Studio Brussel (preferabel gelet de uitzendsterkte). 3. Aanstraling via het micro-golfnet (al in gebruik voor de doorgifte BRTN-TV1) door de PTT van alle BRTN-radioprogramma's.

4. Samenstelling van een digitaal satelliet radio-pakket van Nederlandstalige radio-programma's, een in Duitsland ontwikkeld systeem van digitale radio-overdracht per satelliet van maximaal 16 stereoradioprogramma's per pakke (bijvoorbeeld in overleg met de Vlamingen, op basis van 10 Nederlandse en 6 Vlaamse radioprogramma's). Een dergelijk pakket is heruitzendbaar door de kabelstations voor rechtstreekse digitale radioontvangst door de abonnee en door omzetting te ontvangen op de gewone FM-radioband van de kabel.

Zonder enige wijziging van beleid rest ons in deze streek van het land en ten noorden daarvan het voorlopige testgepiep op de 89,5 mHz en wellicht later de “nietszeggende herriemuziek en reclamepraatjes” uit de stad Utrecht, waarbij wij de BRT-3-radio in onze herinneringen moeten achterlaten.

    • Frank van der Zouw