Bijna 1 procent babies komt uit reageerbuis

ROTTERDAM, 4 NOV. Bijna één op de honderd kinderen die op het ogenblik in Nederland worden geboren is een reageerbuisbaby. Eenveel kinderen zijn geconcipieerd via kunstmatige inseminatie. Dat heeft de Leidse gynaecoloog dr. R.A. Leerentveld vandaag bekend gemaakt op het congres 'Tien jaar IVF Nederland', dat in Rotterdam wordt gehouden. Leerentveld heeft voor het eerst alle twaalf IVF-klinieken in zijn onderzoek betrokken.

Uit zijn studie blijkt dat in de twee voorgaande jaren gemiddeld 14,5 procent van alle behandelingen tot een 'doorgaande zwangerschap' heeft geleid. De centra doen nu al jaarlijks 8.500 reageerbuisbevruchtingen. Het ministerie gaat nog uit van een succespercentage van tien. Enkele centra boeken echter al in bijna twintig procent van alle behandelingen resultaat. Naar verwachting is de behandeling in het verleden minder succesvolle klinieken inmiddels sterk verbeterd. In 1983 was er nog een succespercentage van 6,4, in 1986 leidde één op de tien behandelingen tot een doorgaande zwangerschap. Op grond van die stijgende lijn concludeert Leerentveld dat nu en de komende jaren tegen de 1.800 kinderen als gevolg van IVF worden geboren. Dat aantal zal naar verwachting stabiel blijven.

In totaal zijn nu naar schatting 6.500 kinderen geboren door middel van IVF. In 1983, toen in Nederland met reageerbuisbevruchting werd begonnen kostte een behandeling zesduizend gulden. Nu betaalt het ziekenfonds 2.800 gulden. Het fonds vergoedt maximaal drie behandelingen. Particuliere verzekeringen betalen 3.500 gulden, maar niet iedere verzekering vergoedt de behandeling. In de VS variëren de kosten van zes- tot elfduizend dollar per behandeling. De Vrije Universiteit van Brussel rekent twaalfduizend gulden.