Bhutto laat haar broer bij terugkeer meteen arresteren

NEW DELHI, 4 NOV. De Pakistaanse premier Benazir Bhutto is afgelopen nacht opgeschrikt door de terugkeer van een uiterst onwelkome gast, haar broer Murtaza. In opdracht van Benazirs regering arresteerde de politie Murtaza vrijwel direct na aankomst op het vliegveld van Karachi op verdenking van terroristische activiteiten.

De thuiskomst van de verloren zoon van de familie Bhutto, die zestien jaar in vrijwillige ballingschap heeft doorgebracht, was een dramatische aangelegenheid. Enige duizenden mensen hadden zich gisteren verzameld op het vliegveld om de 39-jarige Murtaza vanuit zijn ballingsoord Damascus te verwelkomen.

Tot hun woede gaven de autoriteiten echter het door de Syrische regering ter beschikking gestelde vliegtuig geen toestemming om te landen. De politie gebruikte traangas om de menigte uiteen te drijven, waarbij verscheidene gewonden vielen. Na een paar keer rondcirkelen zette het toestel vervolgens koers naar Dubai, vanwaar Murtaza later een lijnvlucht naar Karachi nam.

Even mocht hij op het vliegveld met zijn moeder Nusrat Bhutto praten, alvorens hij naar een gevangenis in Karachi werd geleid. Er was net genoeg tijd om Murtaza een amulet mee te geven dat hem geluk moet brengen, vertelde een bewogen Nusrat na afloop.

Murtaza werd gearresteerd wegens zijn betrokkenheid bij terroristische acties tegen het regime van generaal Zia Ul Haq, die zijn vader Zulfikar Ali Bhutto had afgezet en na een schertsproces in 1979 had laten ophangen. Murtaza's beweging Al Zulfikar organiseerde verscheidene bomaanslagen en ook een vliegtuigkaping, waarbij een officier van Zia's leger het leven verloor.

Het is nu de vraag of Murtaza in de gelegenheid zal zijn de zetel in te nemen die hij vorige maand bij de provinciale verkiezingen in Sind won. Als hij niet voor aanstaande zondag de eed aflegt, verliest hij volgens de geldende regels zijn zetel.

Nusrat, de weduwe van Zulfikar Ali Bhutto, hoort tot de vurigste aanhangers van Murtaza. Niet alleen heeft ze herhaaldelijk gepleit voor een amnestie voor haar zoon, ook koos ze tijdens de campagne voor de verkiezingen van vorige maand openlijk partij voor hem. Zijn aanhangers mochten gebruik maken van haar huis in de 'Bhutto-stad' Larkana.

De afgelopen jaren placht haar dochter Benazir vanuit datzelfde huis haar campagnes in de provincie Sind te leiden. Door haar moeders besluit zag Benazir zich tot haar ergernis genoopt om elders, even buiten Larkana, kwartier te maken.

Benazir staat nu voor een zeer lastige keuze: moet ze haar eigen broer gewoon laten berechten voor diens gewelddadige verzet tegen de door de hele familie zo intens gehate generaal Zia Ul Haq? Haar moeder en veel anderen in Sind, waar trouw aan de eigen familie een heilige plicht is, zouden hiervan ongetwijfeld schande spreken. Murtaza zou erdoor aan populariteit winnen.

Het alternatief om Murtaza zijn zonden te vergeven, zou haar echter op woedende verwijten van de oppositie en van haar aanhangers in andere provincies komen te staan, dat ze zich schuldig maakt aan nepotisme. Het zou het imago van haar nieuwe regering veel schade kunnen berokkenen.

Broer of niet, vast staat dat Benazir Bhutto liever had gezien dat Murtaza nog even in Syrië was gebleven.

    • Floris van Straaten