Beurskoers omhoog; Akzo werkt aan overname Nobel chemie

PAG.23 PORTRET NOBEL

AMSTERDAM, 4 NOV. Akzo, het grootste chemieconcern van Nederland, voert gesprekken over het samengaan met het Zweedse Nobel Industrier. Dit heeft het bestuur van Akzo vanmorgen bevestigd.

Akzo kwam met de bevestiging na geruchten in de Zweedse media, maar wilde vanmorgen niet meer kwijt dan dat er gesprekken worden gevoerd. Over de vorm van de samenwerking bestaat nog onduidelijkheid. Akzo, dat wereldwijd 64.000 mensen in dienst heeft, is driemaal zo groot als Nobel en staat er financieel veel beter voor. Bij Nobel werken 20.000 mensen. Op de beurs is Akzo 9 miljard gulden waard, Nobel 4,4 miljard gulden.

Ook Nobel-topman Ove Mattsson bevestigde vanmorgen de “intensieve gesprekken”. Aanstaande maandag wil Nobel meer helderheid geven over de vorm van de overeenkomst waarover op dit moment wordt onderhandeld. Akzo wilde vanmorgen in verband met de nog lopende gesprekken geen toelichting geven. De ondernemingsraad van Akzo was vanmorgen nog niet op de hoogte gesteld van de uitkomst van de gesprekken tussen Akzo en Nobel. Voorzitter Noorman van de ondernemingsraad zei alleen “alle vertrouwen te hebben in de uitkomst”. Van een regelrechte overname wilde hij niet spreken.

Waarnemers op de effectenbeurs gingen vanmorgen wel uit van een feitelijke overname door Akzo van Nobel, in de vorm van een aandelenruil. “Akzo zal met een omvangrijke uitgifte van aandelen moeten komen om zo'n overname te financieren.” Een analist van MeesPierson ging er vanmorgen van uit dat Akzo in ieder geval de verfdivisie en de activiteiten in papierchemicaliën (Eka Nobel) overneemt, die rond veertig procent van Nobel uit maken.

Nobel Industrier stamt oorspronkelijk af van Alfred Nobel, de uitvinder van het dynamiet. Het concern kwam twee jaar geleden voor 61 procent in handen van de Zweedse overheid, nadat het concern en zijn banken op het nippertje van een faillissement werden gered. Sindsdien is Nobel gereorganiseerd en wordt weer winst geboekt. In Nederland heeft Nobel drie verschillende vennootschappen. Met sommige onderhoudt Akzo al betrekkingen. Het gaat om Eka Nobel in Maastricht met twee vestigingen, waar ongeveer 150 mensen werkzaam zijn. Het bedrijf maakt chemicaliën voor het bleken van papier. Het Zweedse concern heeft ook een vestiging in Leiden, Nobel Farma, dat kaakimplantaten maakt. In Maastricht is voorts nog een een vestiging van Trinital dat zich bezighoudt met de produktie van verf.

Vanmorgen won het aandeel Akzo op de Amsterdamse Effectenbeurs bijna vijf gulden op 199,10 gulden rond het middaguur. De handel in Nobel is op de Zweedse beurs al sinds dinsdag opgeschort.