Winst McDonnell Douglas verbeterd

De Amerikaanse vliegtuigbouwer McDonnell Douglas heeft in het derde kwartaal opnieuw een recordwinst geboekt. Het netto resultaat, dat in dezelfde periode van vorig jaar 42 miljoen dollar negatief bedroeg, kwam uit op 142 miljoen dollar positief. Over de eerste twee kwartalen noteerde McDonnell Douglas ook al recordwinsten ten opzichte van een jaar geleden.

Het netto resultaat van dit jaar tot en met september steeg tot 528 miljoen dollar. Over dezelfde periode vorig jaar leed de vliegtuigbouwer een verlies van 1543 miljoen dollar, vooral door verplichte aanpassingen voor een nieuwe methode van boekhouden. De recordwinst over de eerste negen maanden ontstond bij een vermindering van de omzet van 12,76 miljard dollar tot 10,87 miljard dollar.

Die omzetvermindering komt voor het grootste deel op rekening van de verkeersvliegtuigen waarvan McDonnell Douglas dertig procent minder verkocht dan in de eerste negen maanden vorig jaar. De divisie ruimtevaart, elektronische systemen en raketten ondervond een omzetvermindering van zeventien procent. De verkoop van militaire vliegtuigen bleef nagenoeg gelijk.

De personeelssterkte nam af van 87400 aan het eind van vorig jaar tot 73300 aan het eind van het derde kwartaal.