VS willen een defensiesysteem tegen N-Korea

TOKIO, 3 NOV. De Amerikaanse minister van defensie, Les Aspin, heeft Japan voorgesteld om samen met de VS een anti-raketsysteem te ontwikkelen tegen een mogelijke nucleaire dreiging door Noord-Korea.

Aspin deed zijn voorstel gisteren op de eerste dag van zijn tweedaagse bezoek aan Tokio. Eerder dit jaar werd bekend dat Noord-Korea met succes een nieuwe middellange afstandsraket, die een kernkop kan dragen, heeft getest. De raket kan vrijwel alle grote steden in Japan treffen. Bovendien wordt Noord-Korea ervan verdacht in het geheim aan een nucleair programma te werken, sinds het inspecteurs van het Internationale Atoom- en Energie Agentschap (IAEA) de toegang weigert tot twee verdachte opslagplaatsen voor atoomafval ten noorden van de hoofdstad Pyongyang.

De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties nam maandag vrijwel unaniem een resolutie aan waarin zij haar “diepe bezorgdheid” uitspreekt over deze weigering van Noord-Korea.

Aspin deed zijn Japanse ambtgenoot Keisuke Nakanishi gisteren drie mogelijkheden aan de hand: de Verenigde Staten ontwikkelen en bouwen het anti-raketsysteem zelf, beide landen doen het samen of beide landen ruilen defensietechnologie. De Amerikanen hebben daarbij vooral grote belangstelling voor Japanse elektronica en nieuwe materialen. Naar schatting zou het afweersysteem Japan zeven miljard dollar kosten.

Hoewel Tokio de nucleaire dreiging uit Noord-Korea hoogst ernstig neemt, heeft het land volgens Amerikaanse bronnen in het gevolg van Les Aspin nog geen atoombom gebouwd of plutonium opgewerkt voor militaire doeleinden. Sommigen in Japan menen dat de Amerikanen met hun aanbod aan Tokio vooral commerciële aspiraties hebben.

Noord-Korea zegt dat zijn nucleaire programma vredelievend is, maar wekt wantrouwen door zijn weigering de inspecteurs toe te laten. Sommige waarnemers in Tokio zeggen dat Noord-Korea zich na het einde van de Koude Oorlog geïsoleerd voelt, wat nog is versterkt door de diplomatieke erkenning van Zuid-Korea door China. Door wantrouwen te wekken zoekt het land aandacht en mikt daarbij vooral op de Verenigde Staten. Het gonst in Tokio dan ook van de geruchten dat Amerika op het punt staat Noord-Korea diplomatiek te erkennen. Sinds dit voorjaar voeren de VS overleg met Noord-Korea.

Les Aspin is vandaag in de Zuidkoreaanse hoofdstad Seoul aangekomen, en zaterdag komt premier Morihiro Hosokawa in Seoul aan voor een officieel bezoek. In beide gevallen staat Noord-Korea hoog op de agenda. Tot zover onze correspondent.

Noord-Korea heeft besprekingen met Zuid-Korea over nucleaire inspectie, die voor morgen op de agenda stonden, afgezegd, zo heeft een woordvoerder van de Zuidkoreaanse regering vandaag laten weten. Pyongyang heeft geen reden gegeven voor de annulering. Vorige maand voerden delegatie uit beide landen in de grensplaats Panmunjom nog wel overleg, zonder resultaat overigens.

De hoogste Amerikaanse militair, John Shalikashvili, voorzitter van de verenigde chefs van staven, voerde vandaag in Seoul overleg met de Zuidkoreaanse militaire top. Volgens een verklaring van het Zuidkoreaanse ministerie van defensie sprak Shalikashvili zijn “diepe bezorgdheid uit over de Noordkoreaanse dreiging”. Hij riep op tot een “sterk en efficiënt gezamenlijk defensiesysteem” van Zuid-Korea en de VS tegen Noord-Korea.

Les Aspin is vanmiddag in Seoul verwelkomd door zijn Zuidkoreaanse ambtgenoot Kwon Young Hae. De twee bewindslieden zullen zich morgen beraden over de verder te volgen strategie ten aanzien van Noord-Korea. De Amerikaanse regering zegt de dialoog met Noord-Korea te willen voortzetten, maar ziet zich geconfronteerd met de uitspraak van de VN. Indien Pyongyang de inspecties blijft weigeren, zal onvermijdelijk moeten worden gesproken over sancties, waarvoor in Washington grote huiver bestaat.

Noord-Korea zelf deed er de afgelopen dagen het zwijgen toe. (AP, Reuter)