Vreedzaam einde aan het beleg van moskee in Kashmir lijkt nabij

NEW DELHI, 3 NOV. Een vreedzaam einde van het al bijna drie weken durende beleg van een moskee met gewapende militante moslims in de Indiase deelstaat Jammu & Kashmir leek vanmorgen nabij.

Een woordvoerder van de Indiase regering verklaarde in Srinagar dat de militanten, die ook een groep van honderd pelgrims in de Hazratbal-moskee in gijzeling houdt, er mee hadden ingestemd zich over te geven. Na het neerleggen van hun wapens zouden de militanten worden gescheiden in een groep die geen strafbare feiten van belang op hun naam hebben staan en een andere groep van mensen die al eerder door de autoriteiten werden gezocht.

Die laatste groep zou worden vastgehouden, terwijl de anderen vrijuit zouden gaan. Ook gewapende buitenlanders in de moskee zullen worden gearresteerd. Naar verluidt bevinden zich onder de militanten onder anderen enkele Pakistanen en Afghanen.

De Indiase autoriteiten hebben zich de afgelopen weken overigens al eerder optimistisch getoond over het verloop van de onderhandelingen, waarna er steeds op het laatste moment een kink in de kabel kwam. Niet duidelijk is waarom de militanten in de moskee nu plotseling wel akkoord zouden gaan met voorwaarden die de regering hen in een eerder stadium ook al had aangeboden en die zij toen van de hand wezen.

Een van de punten van de overeenkomst is dat een groep deskundigen onmiddellijk na de overgave zal onderzoeken of de haar uit de baard van de profeet Mohammed, die volgens de islamitische overlevering in de Hazratbal-moskee wordt bewaard, nog onbeschadigd is.

De regering begon het beleg op 15 oktober met de bewering dat de militanten hadden geknoeid met de sloten op de moskee, wellicht om de beroemde relikwie uit de moskee te ontvreemden. De militanten hebben dit steeds met klem ontkend.

Het akkoord over het opgeven van de bezetting werd volgens de zegsman na urenlange nachtelijke onderhandelingen bereikt. De autoriteiten kondigden vanmorgen opnieuw een uitgaansverbod af, kennelijk uit vrees dat de overgave van de militanten tot nieuwe onrust in de deelstaat zou kunnen leiden.

Al sinds het begin van het beleg van de moskee is de toestand in het overwegend islamitische Jammu & Kashmir gespannen. De spanning steeg verder, toen Indiase veiligheidstroepen op 22 oktober ruim vijftig ongewapende betogers doodschoten.

De militante moslims in Jammu & Kashmir, de enige Indiase deelstaat met een islamitische meerderheid, strijden voor afscheiding van India. Een deel van hen wil volledige onafhankelijkheid, een ander deel wil aansluiting bij Pakistan. Ze kunnen op ruime steun rekenen bij de lokale bevolking.

    • Floris van Straaten