Unesco: films voor ondergang behoeden

PARIJS, 3 NOV. Directeur Federico Mayor van de Unesco heeft gisteren een oproep gedaan voor de conservering van films uit de jaren vijftig. Het cinematografische erfgoed is volgens de Spaanse directeur “de bewaker van de herinnering aan de twintigste eeuw en een bevoorrechte uitdrukking van een wereld in verandering”.

In een verwijzing naar de viering van de honderste verjaardag in 1995 van de film, deed Mayor het voorstel om bij de Unesco en de Internationale Federatie voor Filmarchieven een fonds op te richten voor restauratie en conservering van films. Driekwart van de films van voor de jaren vijftig is volgens hem al verloren gegaan. Ook zou zestig procent van de rolprenten van na 1950 kwalijke gevolgen ondervinden van een “azijnsymdroom” waardoor de beelden verbleken. (AFP/DPA)