Uitvaartmis voor Fellini in Rome

ROME, 3 NOV. Onder enorme belangstelling is vanmorgen in Rome de uitvaartmis gehouden voor Federico Fellini, onder andere bijgewoond door autoriteiten als president Scalfaro en de voorzitters van Kamer en Senaat, door prominente acteurs als Monica Vitti en Paolo Villaggio, regisseurs als Michelangelo Antonioni, Costa Gavras en Franco Zeffirelli en door tientallen technici, decorbouwers en andere mensen die jarenlang op de achtergrond met Fellini hebben samengewerkt.

De om elf uur begonnen mis, in de kerk Santa Maria degli Angeli in het oude centrum van Rome, was een staatsuitvaart, met carabinieri in gala-uniform. Ondanks de politieke verdeeldheid van de afgelopen maanden is Italië de afgelopen dagen tijdelijk verenigd door het verdriet om de dood van zijn grootste regisseur. Tijdens de mis is een oratorium voor trompet en orgel uitgevoerd van Nino Rota, Fellini's in 1979 overleden vaste componist. Naar schatting zeventigduizend mensen hebben gisteren afscheid genomen van de in de filmstudio's Cinecittà opgebaarde Fellini. De kist met het stoffelijk overschot zou vanmiddag worden overgebracht naar zijn geboortestad Rimini. Morgen wordt hij bijgezet in het familiegraf in Rimini.