Suriname wil over smeergeld-zaak meer informatie

PARAMARIBO, 3 NOV. De Surinaamse minister van justitie moet zo spoedig mogelijk informatie uit Nederland laten komen om het onderzoek te kunnen voortzetten naar de smeergeld-affaire waar volgens de Nederlandse justitie hoge Surinaamse politici bij betrokken zijn.

Dat heeft procureur-generaal C. de Randamie gisteren gezegd in Paramaribo. Volgens hem kan de informatie over het betalen van smeergelden door twee Nederlandse bedrijven worden verkregen via diplomatieke weg of door een onderzoeksteam naar Nederland te sturen. De Surinaamse justitie baseert zich totnutoe vooral op een dossier van de Nederlandse justitie dat buiten de formele kanalen om naar Suriname is gebracht. In een verklaring aan de pers stelt De Randamie dat “van het openbaar ministerie niet mag worden verwacht dat het conclusies trekt op basis van een onvolledig onderzoek”. Volgens De Randamie heeft hij Girjasing al op 7 oktober geadviseerd een onderzoeksteam naar Nederland te sturen. Over het vervolg van het onderzoek moet nu de minister een beslissing nemen.