Schenk streeft naar grote ploeg voor winterspelen

PAPENDAL, 3 NOV. Nederland hoopt met 49 sporters en een bemanningslid mee te doen aan de Olympische winterspelen in Lillehammer en Hamar. Daarvan zullen er 36 schaatsen op de lange baan, moeten er elf uitkomen bij het shorttrack, wil er één met een bemanningslid in de tweemans-bobslee stappen en hoopt één zich plaatsen voor het freestyle skieën.

Acht atleten zijn al genomineerd en hoeven alleen vormbehoud te tonen om ook werkelijk uitgezonden te worden. Dat zijn: Christine Aaftink, Carla Zijlstra, Falko Zandstra, Rintje Ritsma, Bart Veldkamp, Arjan Schreuder, Gerard van Velde (schaatsen) en Eric Duyvelshof (shorttrack). Ook de vrouwen-estafetteploeg van vier rijdsters en een reserve (shorttrack) hoeft de komende maanden in diverse wedstrijden alleen vormbehoud te tonen.

De overige kanshebbers moeten voldoen aan de limieten die het Nederlands Olympisch Comité heeft opgesteld. Chef d'equipe Ard Schenk zei dat de Nederlandse eisen strenger zijn dan wat de internationale bonden vragen. Hij noemde de gestelde limieten en opdrachten, in het algemeen gezegd achtste worden bij een topevenement, streng maar rechtvaardig.