'Rusland toch achter scherpere sancties Libië'

NEW YORK, 3 NOV. Rusland zou in principe hebben ingestemd met verscherping van de VN-sancties tegen Libië, een maatregel die de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Frankrijk willen doorvoeren maar die door Russisch verzet enkele weken is opgehouden.

Volgens zegslieden in New York die bij het overleg met Rusland zijn betrokken, zal de ontwerp-resolutie nu waarschijnlijk vrijdag in stemming worden gebracht. Het voorstel na het vliegverbod van en naar Libië en het wapenembargo nu ook de Libische buitenlandse tegoeden te bevriezen om het land te dwingen twee verdachten van de bomaanslag op een Amerikaans passagiersvliegtuig uit te leveren, was Moskou een doorn in het oog. Rusland stelde dat Libië dan zijn miljardenschuld niet meer zou kunnen of willen betalen, en dreigde met een veto. Aan de tekst zou nu zijn toegevoegd dat de nieuwe sancties Libië niet verbieden zijn schulden te betalen. In New York wordt gevreesd dat de maatregel uiteindelijk maar net de minimaal vereiste negen stemmen in de Veiligheidsraad zal krijgen, en zo geringe zeggingskracht zal hebben. (Reuter, AP)