Riva wil Ekostahl overnemen

BRUSSEL, 3 NOV. Ekostahl, de grootste staalfabriek van de voormalige DDR, kan voor zestig procent in handen komen van het Italiaanse staalconcern Riva. Voorwaarde is wel dat de plannen van Riva om bij het staalcomplex van Ekostahl een warmwalserij te bouwen, levensvatbaar zijn. Dit heeft Hans Krämer, directielid bij de Treuhandanstalt, gisteren gezegd.

In een op 18 november te houden bijeenkomst van EG-ministers zal de zaak ter sprake komen. De privatisering van Ekostahl moet passen in de plannen voor de inkrimping van de produktiecapaciteit van de EG-staalindustrie. Riva zal zijn plan nog deze week aan de Europese Commissie voorleggen.

Zolang Ekostahl wordt geherstructureerd, blijft de resterende veertig procent in handen van de Treuhandanstalt, de Duitse instelling die het voormalige Oostduitse bedrijfsleven saneert en vervolgens privatiseert. De onderhandelingen met andere gegadigden gaan door, totdat is aangetoond dat de plannen van Riva kunnen worden uitgevoerd. Die andere gegadigden zijn Hamburger Stahlwerke en de groep Thyssen-Preussag. De investering in de warmwalserij vraagt ongeveer 1,2 miljard mark.

De vroegere “Eisenhüttenkombinat Ost” is een typisch produkt van de socialistische planeconomie. Met de vestiging van het complex bij de Oder aan de grens met Polen moest de economische opleving van Oost-Duitsland zichtbaar worden in het kader van de verdeling van de activiteiten in de Comecon, de vroegere communistische tegenhanger van de EG. Het naburige Polen kon de grondstoffen leveren.

De eerste steen van het bedrijf werd gelegd in 1951, het jaar waarin ook de eerste hoogoven in gebruik werd genomen. Tot 1954 kwamen er nog vijf hoogovens bij. Bij het staalcomplex werd een complete stad uit de grond gestampt, die de naam Eisenhüttenstad kreeg. Ekostahl werd de grootste werkgever in de regio, die verder arm was aan industrie.

In de jaren zestig kwam er een koudwalserij bij. Warmgewalst staal werd uit de Sovjetunie gehaald. In 1986 werd begonnen met de aanleg van een warmwalserij, maar de bouw werd in 1987 stilgelegd. Die walserij, met een produktiecapaciteit van 900.000 ton per jaar, wordt er nu alsnog door Riva bijgebouwd. Op zijn hoogtepunt had Eko Stahl 11.500 mensen in dienst. Nu zijn het er nog 5000. De omzet van de onderneming bedraagt ongeveer een miljard mark per jaar. De ruwstaalproduktie verminderde van 2,2 miljoen tot één miljoen ton per jaar. Er zijn nog drie hoogovens in gebruik. (DPA)