Ritzen gaat akkoord met advies MAVO

DEN HAAG, 3 NOV. Minister Ritzen (onderwijs) gaat akkoord met het voorstel om het vrije vakkenpakket op MAVO en VBO te vervangen door zogeheten opleidingsprofielen. In een brief aan de Tweede Kamer schrijft de minister dat hij het advies overneemt dat een revisiecommissie hierover in september uitbracht.

Het doel van de profielen is de aansluiting op het vervolgonderwijs te verbeteren. Nu nog kunnen leerlingen kiezen voor een examen op c- of op d-niveau. In de toekomst kunnen zij een profiel kiezen dat bijvoorbeeld opleidt voor de middelbare technische school of juist voor een opleiding in de gezondheidszorg. Ritzen stelt een commissie in die de profielen gaat uitwerken. In juni 1994 moet deze advies uitbrengen over het aantal en de inhoud van de in te voeren profielen.

Voor het HAVO en VWO werd eerder al besloten de vrije vakkenpakketten te vervangen door vier 'doorstroomprofielen'. Een stuurgroep onder leiding van oud-staatssecretaris van onderwijs Ginjaar-Maas zal Ritzen hierover naar verwachting half november uitgewerkte voorstellen doen.

In zijn brief aan de Kamer schrijft Ritzen verder dat voor de op het beroep gerichte vakken landelijke examenprogramma's komen. Nu maken de scholen zelf eindexamens voor deze vakken. De revisiecommissie voor de beroep gerichte vakken zal nog deze maand de concept-programma's leveren.