Reve's verloren debuut uit 1940 herdrukt

ROTTERDAM, 3 NOV. Zelfs liefhebbers van Reve weten niet beter of de schrijver debuteerde in 1947 met De Avonden. Vanaf vandaag is echter bij het Leidse antiquariaat Ailoloz het werkelijke debuut te koop, dat door Reve zelf aan de vooravond van zijn zeventigste verjaardag opnieuw is uitgegeven.

Het gaat om een boekje van slechts zestien pagina's met de titel Terugkeer. Het bevat elf gedichten en werd in 1940 door de toen 16-jarige Gerard van het Reve gestencild bij Copieerinrichting De Kameel in Amsterdam-Noord. Volgens het colofoon zou het bundeltje in een oplage van 50 exemplaren zijn verschenen, maar kenners gaan ervan uit dat er slechts een paar werden verspreid onder vrienden en kennissen.

Voor zover bekend komt het boekje in geen enkele collectie voor. Wel wordt het genoemd in het in 1981 verschenen Archief Reve waarin 9 van de elf gedichten staan afgedrukt. Bij die uitgave maakte men gebruik van foto's waarop het boekje bladzijde voor bladzijde staat afgebeeld. Omdat het boekje zelf echter nog nooit is gesignaleerd, gingen steeds meer experts twijfelen aan de authenticiteit ervan. Nadat de Leidse antiquaar Piet van Winden een paar jaar geleden in het bezit was gekomen van de foto's van het bundeltje, nam hij contact op met Reve. Die meldde zich recentelijk weer bij hem met de mededeling dat hij een origineel te pakken had gekregen en dat hij het opnieuw wilde uitgeven.

Van Winden twijfelt geen moment aan de echtheid van Terugkeer hoewel hij het origineel nooit heeft gezien. 'Als Reve een pastiche op de markt had willen brengen, dan had hij daar al in de jaren zeventig aan moeten denken, want uit die tijd dateren de foto's ervan.''

Terugkeer is nu herdrukt in een oplage van 500 exemplaren, door de volksschrijver met kroontjespen genummerd en gesigneerd. Het is alleen bij het Leidse antiquariaat te koop en op de Nederlandse antiquarenbeurs, die dit weekeinde in Haarlem wordt gehouden. Het kost vijfendertig gulden.

    • Ewoud Sanders