Rel rond Nederlandse neushoorn

MADRID, 3 NOV. De witte neushoorn Zimba is inzet van een schandaal dat binnen de Europese dierentuin-wereld de nodige stof doet opwaaien. Het Safaripark Beekse Bergen in Hilvarenbeek, waar Zimba oorspronkelijk vandaan komt, overweegt juridische stappen tegen hun collega's in het Zuidspaanse Fuengirola, die het dier hebben doorverkocht aan een Spaans circus.

De anderhalf jaar oude Zimba werd in februari voor een symbolisch bedrag van twintigduizend gulden door Beekse Bergen verkocht aan Fuengirola in het kader van het Europese fokprogramma voor bedreigde diersoorten. De Spaanse politie stelde vorige maand een onderzoek in toen het dier plotseling opdook in het Circo Mundial uit Barcelona.

Eind vorige week, toen de politie het beest bij het circus in beslag wilde nemen, bleek Zimba onvindbaar. Na de arrestatie van twee dierverzorgers en een klopjacht van enkele dagen in Barcelona en Madrid is het dier uiteindelijk door het circus aan de autoriteiten overgedragen.

Beekse Bergen voelt zich volgens een woordvoerder “absoluut voor paal gezet” door het gedrag van de Spaanse collega's. “Dit was absoluut niet de bedoeling. Een beest in het Europese fokprogramma mag je niet zo maar verkopen”, aldus de woordvoerder. Het Nederlandse safaripark hoopt dat de dierentuin van Barcelona, die al belangstelling heeft laten blijken, de neushoorn zal onderbrengen. Mocht Zimba niettemin alsnog in het circus belanden, dan zal Beekse Bergen Fuengirola voor de rechter dagen.

De Spaanse dierentuinen zijn reeds enige tijd in opspraak. Volgens een rapport dat Spaanse dierenorganisaties vorige maand publiceerde, verkeren de beesten in de meeste dierentuinen onder slechte omstandigheden en is van enige wetenschappelijk onderzoek nauwelijks sprake.

    • Steven Adolf