Overkapte Kuip hoopt omzet te verdubbelen

ROTTERDAM, 3 NOV. De bekendste voetbaltempel van Nederland, Stadion Feyenoord (bouwjaar 1937), wordt volgens de plannen een hypermoderne accommodatie met onder meer 50.000 zitplaatsen die bijna allemaal overdekt zijn, veertig business-units, geen hekken rondom het veld en een museum. De renovatie moet al voor het eind van volgend jaar gereed zijn.

Dat zou betekenen dat Rotterdam eerder een modern stadion heeft dan Amsterdam. Stadiondirecteur Jos van der Vegt zegt dat “leuk” te vinden, maar niet meer dan dat. “Het zal me een rotzorg zijn als er in Amsterdam 25 stadions worden gebouwd. Hier moet er gewoon iets veranderen. Zo kan het niet langer.” Van Vegt vindt het wel “typisch Rotterdams” dat er snel is gehandeld, veel sneller dan bij de concurrent. “Niet zeiken, mouwen opstropen en schouders eronder.”

Pas anderhalf jaar geleden werd voor eerst serieus overwogen 'De Kuip' te laten renoveren en verbouwen. André van der Louw, president-commissaris van Stadion Feyenoord NV, prijst wat dat betreft vooral de medewerking van de gemeente. “Er zijn geen millimeter-achtige discussies gevoerd”, aldus de oud-burgemeester.

Gisteren werd in één van de zalen van de 'oude' Kuip de uitkomst van de haalbaarheidsstudie inzake de renovatie gepresenteerd. De kosten zijn beraamd op 110 miljoen gulden. Twintig miljoen moet als een eenmalige subsidie van de gemeente Rotterdam komen. Daarover neemt de gemeenteraad volgende week dinsdag een beslissing. Wethouder Linthorst van Ruimtelijke Ordening verwacht geen problemen. “Ik heb nog geen wanklank gehoord.” Tevens wordt erop gerekend dat de gemeente de grond van het stadion voor een bedrag van 15 miljoen overneemt. Stadion Feyenoord NV verwacht aan de rest van het geld te komen via een banklening (45 miljoen), bijdragen van founders (20 miljoen) en rijkssubsidie en publiekacties (samen 10 miljoen).

Een belangrijke voorwaarde voor de gemeente en Stadion Feyenoord is dat De Kuip “een stedelijk monument” moet blijven. Dat zal volgens alle betrokkenen met de huidige plannen lukken. “Ik verwacht dat het een nationaal monument gaat worden”, sprak wethouder Linthorst de wens uit. De vorm van de accommodatie zal aan de buitenkant hetzelfde blijven. De architecten van de twee betrokken bureaus, in dit project tezamen aangeduid als 'AC Feyenoord', hebben zich laten inspireren door het honkbalstadion in het Amerikaanse Baltimore waar sprake is geweest van soortgelijk project.

De vermaarde ex-speler Coen Moulijn, lid van het comité van aanbeveling, heeft op grond van eventuele nostalgische gedachten geen klachten over de voorgenomen veranderingen. “De Kuip blijft De Kuip. Ik denk zelfs dat er meer sfeer zal komen door de overkapping.” Vijfennegentig procent van de 50.000 zitplaatsen in het 'nieuwe' stadion zullen overdekt zijn. Dat percentage ligt momenteel op nog geen dertig procent. Er komt een kapconstructie over het stadion heen, “als een soort paraplu”.

Directeur Van der Vegt verwacht dat na de renovatie de omzet van het stadion zal verdubbelen. Die ligt nu tussen de vier en zes miljoen gulden per jaar. De stijging zal voor een groot deel kunnen worden toegeschreven aan een intensiever gebruik van de accommodatie. De te bouwen businessunits (per stuk 125.000 gulden per jaar) zullen voor de huurders dagelijks beschikbaar als kantoor- en ontvangstruimten zijn. Ook komt er achter het stadion het zogenaamde 'Maasgebouw' te liggen waarin zich verscheidene congreszalen, een restaurant, een museum ('Home of History'), een spelershome en de kantoren van de Stichting Feyenoord zullen bevinden. Dat gedeelte moet volgens het plan “het commerciële hart” van de nieuwe Kuip worden. Van der Vegt: “Momenteel staat het stadion 320 dagen per jaar leeg, van de gekke eigenlijk. Dat is bedrijfseconomisch gezien niet handig.”

Indien alles volgens plan verloopt zal er in maart van het volgend jaar met de renovatie en nieuwbouw kunnen worden begonnen. De oplevering wordt in november 1994 verwacht. In het lopende seizoen zal de hoofdbespeler van het stadion, Feijenoord, tijdens zijn wedstrijden nog geen last hebben van de werkzaamheden. Daarmee is nadrukkelijk rekening gehouden met topduels tegen Ajax en PSV en mogelijk in de Champions League die in die periode worden gespeeld. In het daaropvolgende seizoen 1994-'95 bestaat de kans dat in een bepaalde periode niet alle tribunes kunnen worden gebruikt. Feijenoord overweegt in dat geval bij de KNVB thuiswedstrijden voor de competitie tegen 'kleinere' tegenstanders aan te vragen.