Moslims veroveren bolwerk van Bosnische Kroaten

VARES, 3 NOV. De Bosnische Kroaten hebben vanochtend een van hun belangrijkste bolwerken in Centraal-Bosnië, Vares, opgegeven na een snel en overrompelend offensief van de moslims.

Troepen van de HVO, het leger van de Bosnische Kroaten, begonnen rond het middaguur met de ontruiming van hun stellingen in de stad, die 35 kilometer van Sarajevo ligt. Het hoofdkwartier van de HVO stond in brand. Gisteren openden de moslims vanuit het noorden, noordoosten en zuidwesten de aanval. Daarbij werd een aantal dorpen in de buurt veroverd. Duizenden inwoners van de stad namen gisteren al in paniek de vlucht. Volgens een woordvoerder van de Verenigde Naties in Vares was het een chaos. Veel Kroaten proberen in oostelijke richting uit Vares weg te komen, maar ondervinden grote problemen door wegversperringen en mijnen.

Een Zweeds VN-bataljon, dat in Vares is gelegerd, maakte vanochtend van de vlucht van de Kroaten gebruik door 250 moslim-mannen, die door de Kroaten in twee scholen waren gedetineerd, te bevrijden. Vermoed wordt dat zich onder hen overlevenden bevinden van het bloedbad dat de Kroaten bijna twee weken geleden in het dorpje Stupni Do aanrichtten.

In Vares woonden voor de oorlog 22.000 mensen; de helft van de inwoners heeft eerder de stad al verlaten. (Reuter)