MEXICAANSE BONENSOEP

In een half uurtje staat deze soep op tafel. De jalapeñopepers komen uit een potje (Casa Fiesta), maar ze kunnen eventueel weggelaten worden.

Voor 4 kommen:

1 ui

1 knoflookteentje

2 rode Spaanse pepers

2 stengels bleekselderij

1 eetlepel olie

2 theelepels chilipoeder

1 blik gepelde tomaten

1 blik kidneybonen

2 kippebouillontabletten

voor de garnering:

50 gram geraspte oude kaas

4 eetlepels fijngesnipperd korianderblad

2 eetlepels jalapeñopepers, uitgelekt

4 eetlepels zure room

1 zakje tortilla-chilichips (75 gram)

Pel de ui en het knoflookteentje en snipper ze fijn. Snijd de Spaanse pepertjes in smalle reepjes; verwijder desgewenst de zaadjes. Snijd de bleekselderij in smalle boogjes. Verhit de olie in een pan en fruit de ui- en knoflooksnippers, de peperreepjes en de bleekselderij circa 10 minuten tot de groenten zacht zijn. Roer dan de chilipoeder en de gepelde tomaten met het sap toe; roer de tomaten stuk. Roer de uitgelekte bonen, de verkruimelde bouillontabletten en 1/2 liter water toe. Breng de soep aan de kook en laat hem zachtjes circa 10 minuten pruttelen.

Verdeel de geraspte kaas over 4 soepkommen en schep de soep erop. Bestrooi de soep met de koriander en de jalapeñopepers en schep de zure room erop. Steek de tortilla-chips tegen de rand van de kommen in de soep.

    • Irene van Blommestein