Major overlegt met leiders N-Ierland over vredesbesprekingen

LONDEN, 3 NOV. - De Britse premier John Major zal nog deze week de protestantse en katholieke leiders in Noord-Ierland afzonderlijk ontmoeten in een poging het geweld te beëindigen en opnieuw vredesbesprekingen te beginnen.

De gesprekken waarop de katholieke politicus John Hume, leider van de Sociaal Democratische Arbeiderspartij in Ulster, al langer heeft aangedrongen, zullen volgens regeringsfunctionarissen vermoedelijk morgen worden gehouden.

John Hume heeft de laatste maanden geheime voorstellen voor vrede ontwikkeld met Gerry Adams, de leider van Sinn Fein, de politieke tak van de IRA. Afgelopen maandag had Hume zich in het Britse parlement beklaagd dat Major de voorstellen had verworpen zonder er met hem over te praten. Inmiddels is duidelijk dat Major ook besprekingen zal voeren met Ian Paisley, leider van de Democratische Unionisten Partij, en James Molyneaux, leider van de Ulster Unionisten Partij.

De Britse premier beloofde maandag in het parlement eigen vredesvoorstellen, maar die zou hij, zo zei hij, pas presenteren als de katholieke en protestantse partijen bereid waren tot overleg en tot het afzweren van geweld. De protestante Unionistische partijen hebben tot nu toe lauw gereageerd op de initiatieven voor vrede en om inzage gevraagd in Majors plan. Een woordvoerder van Downing Street zei gisteren dat de voorstellen van de regering “nog niet uitgekristalliseerd” zijn. Volgens een artikel in The Times van vandaag, met ministers anoniem als bron, is het belangrijkste onderdeel van Majors plan de instelling van een gekozen parlement in Ulster.

De Britse regering en de Ierse regering zullen de hervatting van het vredesoverleg vandaag al bespreken wanneer Sir Patrick Mayhew, minister voor Noord-Ierland in Majors kabinet, en Dick Spring, de Ierse minister van buitenlandse zaken, elkaar ontmoeten voor regulier overleg. Het aantal doden als gevolg van het verhevigde geweld in Noord-Ierland is inmiddels opgelopen naar 25, doordat een sluipschutter van de IRA vannacht een 30-jarige politie-reservist in de nek schoot.

Gisteren liep het dorpje Greysteel uit om de zeven slachtoffers te begraven, die zaterdagavond in een drukke pub door twee protestantse strijders werden doodgeschoten. In verband met die aanslag heeft de politie inmiddels elf arrestaties verricht. Eén verdachte wordt in staat van beschuldiging gesteld wegens moord. (Reuter, AP)