Kroongetuige in bloedige overval Oosterbeek zonder publiek verhoord

ARNHEM, 3 NOV. De rechtbank in Arnhem heeft vanmorgen een kroongetuige tegen een verdachte van de bloedige roofoverval op een Albert Heijn-filiaal in Oosterbeek in mei 1990 achter gesloten deuren gehoord.

De vrouw (Mieke G.), die eigenlijk gisteren al voor de rechtbank moest verschijnen, liet via haar advocaat weten dat zij zich bedreigd voelde. Mieke G. is de ex-vriendin van Appie A., hoofdverdachte in deze zaak.

Bij de overval op het AH-filiaal werden twee medewerkers doodgeschoten en liep een derde blijvend letsel op. Appie A. wordt ervan verdacht de schoten te heben gelost. Hij verblijft momenteel in Chili in afwachting van de inwilliging van een Nederlands uitleveringsverzoek. Mieke G. getuigde vorige week tijdens de zitting tegen Bobby B., een andere verdachte van de overval, dat zij op de hoogte was van een eerder door Appie gepleegde overval in Baarn. Ook zou ze met hem de omgeving van het AH-filiaal in Oosterbeek hebben verkend.

De rechtbank behandelt vandaag en morgen de zaak van Piet B., een 29-jarige inwoner van Baarn. Hij wordt ervan verdacht de vluchtauto te hebben bestuurd bij de overval in Oosterbeek. Piet B. is al eens veroordeeld voor een aandeel in een bankoverval. Uit de verklaringen van gisteren kon echter weinig overtuigend bewijs tegen hem worden gehaald. Ter zitting verschenen personen uit de directe kennissenkring van Piet B., Appie A. en de vorige week wegens gebrek aan bewijs vrijgelaten Bobby B, die breed lachend met de rest van de 'Gooise clan' op de publieke tribune had plaatsgenomen. Het gaat om een hechte groep van twintigers en dertigers, die elkaar kennen uit het uitgaansleven van Bussum.

De zes getuigen van gisteren trokken eerder voor de rechter-commissaris gedane uitingen terug of zwakten die af. Het OM beschikt over weinig hard bewijsmateriaal in deze zaak, ondanks de meer dan tweeduizend verhoren die zijn afgenomen. Het bewijs tegen Piet B. bestaat uit verklaringen van vriendinnen van zijn kennissen, die zeggen van hun partners te hebben gehoord dat Piet B. had deelgenomen aan de overval. Maar gisteren trokken ze die verklaringen in of zwakten ze af, omdat ze tijdens de verhoren onder druk waren gezet of hun woorden waren verdraaid. De (ex-)partners herinnerden zich de gesprekken niet of verklaarden dat hun voormalige vriendinnen hun “een streek wilden leveren”.

Ook Piet B. ontkende dat hij bij de overval betrokken was. De verhoren leverden wel enkele aanwijzingen in de richting van Appie A. op. Alex L., een 29-jarige glassnijder uit Hilversum, vertelde hoe hij Appie in 1988 “de kneepjes van het vak” leerde. Appie A. had toen al een riotgun, het type wapen dat bij de overval in Oosterbeek werd gebruikt. De twee beproefden deze en andere zware wapens onder meer op koeien. Volgens Alex L. had Appie enkele weken na de overval in Oosterbeek bij hem “een potje zitten janken” omdat hij een moord gepleegd had. Dat het om de overval in Oosterbeek zou gaan, had Appie niet gezegd.

Na Mieke G. zal de rechtbank vandaag nog enkele andere getuigen horen. De rechtbank wil 9 november uitspraak doen in deze zaak en die tegen de al vrijgelaten Bobby B.