Kort geding tegen 88-jarige eigenaar van wolkenkrabber

AMSTERDAM, 3 NOV. Bewoners van de beroemde 'wolkenkrabber' van architect J.F. Staal (1879-1940) en 300 omliggende woningen van de Amsterdamse School in Amsterdam-Zuid hebben een kort geding aangespannen tegen hun voormalige 'huisbazin', de 88-jarige mevrouw Fievez-Voeten. Zij zou het complex vorige week heimelijk hebben 'verkwanseld'. Dat is in strijd met afspraken die ze met de bewoners had gemaakt.

De toren en huizen zijn vorige week voor 22 miljoen gulden verkocht aan de Amsterdamse vastgoedhandelaar Leo Bartels, ooit penningmeester in het Ajax-bestuur. Wegens malversaties in die functie (bij transfers van spelers) kreeg hij vier maanden voorwaardelijk en een boete van 60.000 gulden. Procureur-generaal mr. Van der Perk betichtte hem toen van 'systematisch financieel geknoei'.

De bewoners hebben een kort geding aangespannen omdat zij zich door de verkoop aan Bartels in hun belang geschaad achten. De eigenaresse had toegezegd rekening te zullen houden met de bewoners en de continuïteit van het achitectonisch waardevolle complex bij verkoop voorop te stellen. De bewoners vrezen dat Bartels hun woningen zal verwaarlozen.

De wolkenkrabber van Staal en de huizen zijn een belangrijk element in het beroemde stedelijk ontwerp Plan Zuid van Berlage. Het complex is gebouwd door de aannemers Hille en Reijn in de jaren dertig. Omdat de gebouwen in de crisis niet te verkopen waren, brachten zij die onder in beheersmaatschappij Hilwis, eigendom van aannemer Reijn en zijn vrouw Reijn-Voeten. Na het overlijden van Reijn hertrouwde mevrouw Voeten met de veel jongere Fievez. Dit echtpaar was tot vorige week het bestuur van Hilvis, begeleid door enig commissaris mr. J.H.J.M. Hamans, notaris te Amsterdam.

Volgens de voorzitter van de bewonersvereniging, D.A. Nijburg, is de notaris de belangrijkste pion in de verkwanseling van de 'wolkenkrabber', omdat mevrouw Fevié-Voeten niet geheel meer bij zinnen is en haar man 'het buskruit niet heeft uitgevonden'. Volgens de bewoners is notaris Hamans een belangrijke zakenpartner van de voormalige Ajax-penningmeester.

Na een gesprek met Leo Bartels zijn de bewoners gesterkt in hun verlangen naar een andere huisbaas. Nijburg: “Het is iemand met wie je wel een borrel kan drinken, maar niet iemand die je als huisbaas moet hebben.”

Hij is bang dat Bartels de beheersmaatschappij Hilwis leeghaalt en het onderhoud niet laat uitvoeren. Dat onderhoud wordt juist belangrijk omdat de gemeente aanschrijvingen heeft gedaan voor 20 à 25 miljoen gulden aan onderhoudskosten voor de huizen en de wolkenkrabber.

Notaris Hamans heeft namens Hilwis besprekingen gevoerd met andere gegadigden voor het complex, die de bewoners veel liever als huisbaas hadden. Een ervan was de in woningen van hoge architecturele waarde gespecialiseerde woningbouwverenigingen Lieven De Key en De Doelen. Volgens de bewoners was dat gesprek nauwelijks serieus te noemen.

Wel heeft de notaris serieus gesproken met de huis-aannemer van het complex, Sikking uit Hilversum. Sikking bood 2 miljoen meer dan Leo Bartels, aldus Sikkings advocaat. Toch zette de eigenaresse een handtekening onder het contract met Bartels.

De aannemer heeft nu beslag laten leggen op het complex en Justitie gevraagd de rol van Hamans te onderzoeken.

    • WABE van ENK