Kollek verslagen; Likud-zege in Jeruzalem 'slag voor de vrede'

PAG.4 PORTRET KOLLEK / OVER JERUZALEM VALT NIET TE PRATEN

TEL AVIV, 3 NOV. Premier Yitzhak Rabin heeft vannacht de zware nederlaag van de Jeruzalemse burgemeester Teddy Kollek tegen zijn Likud-uitdager, de ex-minister van gezondheidszaken Ehud Olmert, “een slag voor de vrede” genoemd.

Rabin voorzag vannacht een negatieve reactie in de Arabische wereld en daarbuiten op de zege van een Likud-kandidaat die tegen het vredesakkoord met de PLO is. Evenals minister van buitenlandse zaken Shimon Peres had Rabin er vooraf de nadruk op gelegd dat de gemeentelijke verkiezingen een graadmeter zijn voor de vredespolitiek. Na zijn zege greep Olmert dergelijke uitspraken aan om de uitslag als een nederlaag van de politiek van de regering-Rabin te definiëren.

Buitengewoon bitter gestemd - een gelukwens aan Olmert kon er niet af - voorzag de 83-jarige Kollek een situatie in Jeruzalem waarin joden opnieuw huizen in Arabische delen van de stad zullen kunnen kopen en er andere provocaties zullen plaatshebben die de spanning tussen Palestijnen en Israeliërs in de hoofdstad opvoeren.

Over de hele linie deed Likud het aanzienlijk beter dan de Arbeidspartij in de verkiezingen. In Tel Aviv verloor de socialistische kandidaat tegen de ex-Likud-minister van politie Roni Milo.

De omslag in Jeruzalem is toe te schrijven aan de terugtrekking, aan de vooravond van de verkiezingen, van de kandidaat van de ultra-orthodoxe Agudat-Israel partij ten gunste van Olmert en aan de lage opkomst van de Palestijnse kiezers. Wegens de politieke betekenis van de verkiezingen had de Palestijnse leider Faisal Husseini de Palestijnen opgeroepen te gaan stemmen. Hoewel het aantal Palestijnse kiezers in vergelijking met de verkiezingen van 1989 enkele procenten toenam, gaf slechts 6,9 procent gehoor aan de oproep van Husseini. In totaal bracht 34 procent van het Jeruzalemse kiezerskorps zijn stem uit. Bij de ultra-orthodoxe joden was de opkomst 85 procent.