Israel tilt niet zwaar aan opschorting overleg

TEL AVIV, 3 NOV. De Palestijnse onderhandelaars hebben gisteren de onderhandelingen met Israel over de tenuitvoerlegging van het autonomie-akkoord in het Egyptische Taba voor enkele dagen opgeschort. Premier Rabin kent echter niet al te grote betekenis toe aan de onderbreking. Volgens hem gaat het om een door de Palestijnse delegatie opgezette crisis om Israel onder druk te zetten.

Hoogstwaarschijnlijk tilt Rabin niet zo zwaar aan deze onderbreking van het overleg, omdat volgens de Israelische pers ergens in Europa opnieuw in het geheim onderhandelingen aan de gang zijn tussen hoge Israelische en PLO-afgevaardigden. Israel en de PLO zijn na het precedent in Oslo voorstander van geheim overleg, omdat het ver van het oog en oor van de media gemakkelijker is compromissen te sluiten.

De besprekingen in Taba liepen gisteren vast op het Israelische voorstel de Israelische troepen in de Gazastrook te verplaatsen in plaats van het gebied te ontruimen, zoals de Palestijnen eisen. Nabil Sha'ath, de leider van de Palestijnse delegatie, zei gisteren dat de tekst van de overeenkomst tussen Israel en de PLO alleen zo kan worden uitgelegd dat de Israelische troepen zich volledig uit de Gazastrook en Jericho terugtrekken.

Goed ingevoerde Israelische commentatoren zijn van oordeel dat de PLO deze mini-crisis heeft uitgelokt om een nieuw topgesprek tussen Yasser Arafat en Rabin te beleggen om beslissingen te nemen, of aanstuurt op een Amerikaanse bemiddelingsrol. Rabin heeft gisteren nogmaals gezegd dat er geen sprake van kan zijn dat Israel zijn troepen bij de joodse nederzettingen in de Gazastrook weghaalt.

De Israelische onderhandelaar generaal Amon Shahak zei gisteren dat het Israelische plan om het leger te verplaatsen in feite betekent, dat 90 procent van de bevolking in Gaza bij het opstaan geen Israelische soldaten ziet. Er is echter geen sprake van een Israelisch ultimatum; volgens Shahak kan over het Israelische voorstel worden gepraat.

Ondertussen heeft een topman van de PLO, Nazia Amar, adviseur voor nationale veiligheid bij de PLO, gisteren in Taba onthuld dat de Israelische navigator Ron Arad in leven is en in Syrië als “onderhandelingskaart met Israel” wordt vastgehouden. De laatste inlichtingen omtrent Ron Arad, wiens vliegtuig in de Libanese oorlog werd neergeschoten, had de Palestijn vier weken geleden gekregen. Nazia Amer zei dat de Palestijnen nu de Israeliërs willen helpen inzake in Libanon verdwenen soldaten. De Syriërs hebben volgens hem eveneens de lijken van drie in Libanon verdwenen Israelische soldaten.