Foto: ROTTERDAM - De 'Keet van Oud' bij het Witte ...

Foto: ROTTERDAM - De 'Keet van Oud' bij het Witte Dorp in Rotterdam is vandaag heropend. Deze replica van de directiekeet - in 1922 ontworpen en vanaf 1938 in etappes gesloopt - is gemaakt ter gelegenheid van het 200-jarig bestaan van het bedrijf Sikkens, nu Akzo-coatings.

Architect J.J.P. Oud (1890-1963), tussen 1918 en 1933 in dienst van de gemeente Rotterdam, ontwierp zowel de keet als het Witte Dorp, 343 witgepleisterde woningen in Mondriaan-kleuren. Hij kreeg opdracht tussen Rotterdam en Schiedam een wijk met een 'dorpachtige sfeer' te bouwen om de snelle bevolkingsgroei op te vangen. Uitgegaan werd van een levensduur van 25 jaar; de wijk werd op betonplaten gebouwd in plaats van heipalen maar hield veertig jaar langer stand. Na renovatie in de jaren zeventig bleken de huizen in de jaren tachtig sterk verzakt. Nieuwbouw was voordeliger dan renovatie. In 1989 werd het Witte Dorp afgebroken en herbouwd naar ontwerp van architect Paul de Ley. De directiekeet stond los van het Witte Dorp. Na jaren van leegstand begon de eind jaren dertig de aftakeling. Bewoners en ambtenaren gebruikten het hout voor hun tuinhuisjes. De planken van de Keet werden als brandhout verstookt tijdens de Tweede Wereldoorlog. (Foto NRC Handelsblad / Leo van Velzen)