Akzo steelt show op recordbeurs na meevallende cijfers

AMSTERDAM, 3 NOV. De meevallende winstdaling van Akzo heeft het aandeel van het chemie-concern vanmorgen op de Amsterdamse effectenbeurs fors omhoog gestuwd. Akzo trok het algemene koersniveau op de beurs naar een nieuw hoogterecord aller tijden.

AMSTERDAM Akzo maakte vanmorgen bekend dat de winst in het derde kwartaal zonder buitengewone baten gestegen is van 162 naar 169 miljoen gulden. Analisten hadden een winst verwacht van 120 tot 140 miljoen gulden, 20 tot 40 miljoen gulden lager dan vorig jaar. Het enthousiasme op de beurs over dit resultaat was enorm. De koers van Akzo schoot na de bekendmaking omhoog naar een nieuw jaarrecord op 192,30 gulden, nadat gisteren op 180,90 gulden was gesloten. Tegen de middag kalfde de koers iets af tot 190,80 gulden, nog altijd bijna een tientje hoger.

De EOE-index van de 24 meest actieve aandelen werd meegezogen en noterede vanochtend een nieuw all time high op 391,67 punten, nadat gisteren op 386,96 punten was gesloten. Het vorige record stond op 390,48 en werd gisteren gevestigd. DSM, die onlangs slechtere gegevens over de derde periode publiceerde, bleef bescheiden staan op een winst van vier dubbeltjes op 103,40 gulden.

Speculatieve vraag naar Hoogovens duwde het concern op het koersenbord flink omhoog. Een Amerikaans effectenhuis had een koopadvies gegeven, zo verklaarde een beursbezoeker. Verder kwam de vraag in een lege markt terecht. Hoogovens trok 1,40 aan tot 45,90 gulden. VNU was opnieuw vast. Ook hier een lege markt die de VNU drie gulden liet stijgen tot 157 gulden. De koersstijging is opmerkelijk. Dinsdag werd bekend dat de papierfabrikanten de prijzen voor papier wilden verhogen. Het duurder worden van de grondstoffen heeft een drukkend effect op het eindresultaat van de uitgevers.

NEW YORK Op de Newyorkse effectenbeurs is de Dow Jones-index van de dertig belangrijkste aandelen gisteren voor de tweede achtereenvolgende dag gesloten op een recordniveau. Het koersgemiddelde boekte een bescheiden stijging van 5,03 punten tot 3.697,64. De omzet kwam uit op een flink totaal van 305 miljoen aandelen tegen 254 miljoen op maandag.

De Dow Jones-index kwam aan het begin van de dag op een verlies te staan van 25 punten. Dat was toe te schrijven aan een scherpe negatieve reactie van de obligatiemarkt op de publikatie van de “index of leading indicators”. Deze barometer voor de Amerikaanse economie steeg in september met 0,5 procent. De stijging was iets groter dan verwacht en betekende daarom in principe gunstig nieuws. Maar op de obligatiemarkt onstond vrees voor inflatie, mede doordat gisteren ook bekend werd dat de huizenverkoop in september fors is gegroeid. De aandelenkoersen werden meegesleept. Dat de Dow Jones-index zich later op de dag kon herstellen was vooral te danken aan een forse koerswinst voor IBM als gevolg van een koopaanbeveling door twee effectenhuizen.

Op de valutamarkt in New York ging de dollarkoers verder omhoog. Handelaren schreven dat toe aan een uitspraak van de president van de Bundesbank, Hans Tietmeyer. Hij zei dat de Duitse centrale bank zich geen zorgen maakt over de opmars van de dollar. Tegen het slot van de handel werd 1,9120 gulden genoteerd na een slotkoers van 1,9045 in Amsterdam.

TOKIO De financiële markten in Japan, en Tokio, waren gesloten wegens een feestdag.