Ajax won gisteren in Istanbul vrij gemakkelijk ...

Ajax won gisteren in Istanbul vrij gemakkelijk met 4-0 van Besiktas. In de eerste wedstrijd van de tweede ronde van de Europa Cup voor bekerwinnaars had Ajax thuis de Turkse club slechts met 2-1 verslagen.

Bij de Amsterdammers was voor John van den Brom voor het eerst geen plaats in de beginopstelling. Hij werd vervangen door Rob Alflen. Deze is wendbaarder en zou daarom de beweeglijke Besiktas-spits Mehmet, die in Amsterdam scoorde, beter in bedwang te kunnen houden.

Ajax ontsnapte al in de vijfde minuut aan een achterstand. Oktay kwam na een foutje van Frank de Boer alleen voor doelman Edwin van der Sar, maar trof diens lichaam.

In de achttiende minuut scoorde Litmanen na een pass van Overmars 1-0. Ajax miste hierna een vijftal kansen, alvorens Litmanen tweemaal scoorde. In de 72ste minuut 2-0 na een vloeiende aanval, waarna Danny Blind Litmanen in stelling bracht. In de 75ste 3-0 na een pass van Clarence Seedorf, toen de Fin de bal ineens op zijn schoen nam.

Stefan Pettersson verving nog zeven minuten voor tijd de geblesseerde Ronald de Boer. Hij scoorde na een actie van Finidi George. De Nigeriaan schoot nog keihard op de paal na een passje van Litmanen.

De 4-0 nederlaag was de grootste van Besiktas in eigen stadion sinds Inter Milaan in september met 3-1 de Turken versloeg.