Vrees voor veiligheid Oranje-supporters

ROTTERDAM, 2 NOV. Meer dan tienduizend, mogelijk zelfs vijftienduizend Nederlanders gaan over twee weken naar Polen voor de laatste WK-kwalificatiewedstrijd van het Nederlands elftal. Nederland moet op 17 november in Lech Poznan minimaal gelijk spelen tegen Polen om zich te plaatsen voor het wereldkampioenschap voetbal, dat van 17 juni tot 17 juli 1994 in de Verenigde Staten wordt gespeeld.

De Nederlandse voetbalbond had aanvankelijk de beschikking over vijfduizend toegangsbewijzen. Op verzoek van de KNVB is dat aantal verdubbeld tot 10.400. Daarvan zijn er nog slechts enkele honderden te krijgen. De voetbalbond verwacht bovendien nog eens vierduizend kaarten te krijgen. De KNVB-kaartjes zijn in combinatie met de reis verkocht via reisorganisaties Roever en OAD, de twee officieel door de KNVB erkende reisbureaus, beide sponsor van de bond. En zijn ook te koop bij andere reisbureaus.

In het stadion van Lech Poznan kunnen ongeveer 20.000 toeschouwers. Voor kwalificatie-wedstrijden heeft het bezoekende land volgens de FIFA-richtlijnen recht op tien procent van het aantal kaarten. Omdat verwacht wordt dat de belangstelling in Polen, dat al is uitgeschakeld, zeer gering zal zijn, heeft de KNVB dit keer veel meer kaarten kunnen krijgen van de Poolse bond.

Een aantal reisbureaus in Nederland zegt te kunnen beschikken over nog eens duizenden toegangsbewijzen. Die zijn in Polen besteld bij Poolse tussenpersonen. Volgens de KNVB zijn die kaarten niet geldig. Er komen twee soorten kaarten, vertelt veiligheids-manager Will van Rhee van de KNVB. De KNVB-kaartjes geven toegang tot de Nederlandse vakken. Daarop komt in het Pools en in het Nederlands de tekst: 'alleen voor Nederlanders'. De overige kaartjes - enige duizenden - worden in Polen verkocht met in twee talen 'alleen voor Polen'. Van Rhee sluit niet uit dat Nederlanders met 'Poolse kaarten' toch het stadion binnen komen. “Als oud-politieman zeg ik nooit nooit.”

De Nederlands fans met 'Poolse kaarten' zullen waarschijnlijk toch naar Poznan reizen. Buiten het stadion vormen zij dan een groter 'veiligheids-risico' dan in het stadion. Bovendien zal er waarschijnlijk buiten het stadion een levendige 'zwarte markt' ontstaan. De kaartjes kosten in Polen minder dan tien gulden.

Losse kaarten zijn volgens Van Rhee in Nederland niet te krijgen. Hij geeft toe dat het voor de fans goedkoper is om zelf met een auto of busje naar Polen te rijden, maar hij vreest voor de veiligheid van de Nederlanders in Polen. “Er kan daar, zo vertelde de Poolse politie ons, een aggressieve houding ontstaan tegen alles wat westers is. Tijdens de wedstrijd Engeland-Polen heeft de politie Engelse fans moeten beschermen. De Polen raakten vervolgens onderling slaags. Daarbij vielen een dode en gewonden.”

    • Remmelt Otten