Voorzitter De Jong van NOS stapt op

HILVERSUM, 2 NOV. NOS-voorzitter Max de Jong legt begin volgend jaar zijn functie neer. Op 1 januari loopt zijn contract af. Volgens De Jong is voor de komende jaren een “ander type voorzitter” nodig. Hij voelt er niets voor om nog drie tot vijf jaar in wat hij noemt “een lagere versnelling” de publieke omroep te leiden.

De komende jaren zal veel minder tot nu toe het geval de nadruk liggen op sturing “vanuit een centrale positie”, aldus De Jong. De omroepen hebben onder zijn leiding financiële tekorten weggewerkt en zijn verregaande samenwerking per net overeengekomen met een bijpassende, andere opzet van het bestuur. Het is volgens De Jong nu aan de omroepen hieraan invulling te geven. “De voorzitter moet daarbij druk op de verschillende keteltjes houden. Ik zou die functie kunnen bekleden, maar het betekent drie tot vijf jaar bijtekenen en ook werken in een lagere versnelling dan tot nu toe. Daar voel ik niet zo veel voor.” De Tweede Kamer zal zich binnenkort uitspreken over het wetsvoorstel waarin alle overeengekomen bestuurlijke veranderingen worden geregeld.

Minister D'Ancona zegt in een korte verklaring het vertrek van De Jong te betreuren, maar wel te respecteren. De Jong verklaarde desgevraagd nog niet te weten wat hij gaat doen. Hij noemde het verder niet waarschijnlijk dat zijn opvolger uit omroepkring afkomstig zal zijn. “De NOS-voorzitter moet los van welke groep ook kunnen functioneren”, aldus De Jong.