Treinverkeer in problemen door misverstand NS

ROTTERDAM, 2 NOV. Door een 'communicatiestoornis' binnen de Nederlandse Spoorwegen zijn vanmorgen 39 machinisten niet op tijd aan het werk gegaan.

Het treinverkeer rondom Rotterdam raakte ernstig ontregeld. De machinisten weigerden te vertrekken omdat zij een tijdelijke snelheidsbeperking voorgelegd kregen waarvoor zij niet hadden getekend. Machinisten dienen sinds het treinongeluk bij Hoofddorp elke snelheidsbeperking 'voor gezien' te ondertekenen. De onaangekondigde snelheidsbeperking stond vanmorgen op de presentielijst van de machinisten. Volgens een woordvoerder van de NS berustten de problemen op een groot misverstand. “Op de presentielijst die de machinisten 's morgens krijgen, werd door nog onbekende oorzaak melding gemaakt van een maatregel waarvan helemaal geen sprake van was.” J.G. Kruse van de spoorwegvakbond FSV meent dat de moeilijkheden een uitvloeisel zijn van het treinongeluk op dertig november vorig jaar in Hoofddorp waarbij vijf mensen om het leven kwamen. De trein ontspoorde destijds door een te hoge snelheid. De machinist beweerde dat hij niet op de hoogte was van een daar geldende snelheidsbeperking. “Sindsdien zijn de machinisten extra op hun hoede,” aldus Kruse.