Russische produktie daalt

MOSKOU, 2 NOV. De Russische industriële produktie is in de eerste negen maanden van dit jaar met 17 procent gedaald.

De economie als geheel kromp in dezelfde periode met 11 procent. De regering in Moskou heeft deze cijfers gisteren bekendgemaakt. Volgens haar rapport is de toestand van de nationale economie “bijzonder gecompliceerd”. Het kabinet is vooral ongerust door de vermindering van het bruto nationaal produkt met 15 procent in de eerste negen maanden, in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar, zo meldt het persbureau Interfax. De investeringen liepen met 10 procent terug. Volgens het Russische bureau voor de statistiek beliep het bnp in de eerste negen maanden 90 biljoen roebel (79 miljard dollar). Het aandeel van de particuliere sector neemt echter toe. Nu werken er 30 miljoen mensen, dat is 42 procent van de actieve bevolking. De Russische regering vergadert vandaag over een blauwdruk om de economie op orde te brengen. De inflatie die zo'n 20 procent per maand bedraagt, moet eind van dit jaar onder de 10 procent komen. (AP)