Porto zoekt beschutting op geheim logeeradres

ROTTERDAM, 2 NOV. FC Porto is sinds gistermiddag kwart voor zes in het land. Bij tegenstander Feyenoord hebben ze tegen iedereen verteld dat de Portugese voetballers pas vanavond zouden aankomen. Veel supporters informeerden naar aankomsttijd en verblijfplaats van Porto's selectie. Om handtekeningen te verzamelen, zeiden sommigen. Maar daar trapte Feyenoord niet in. Bij de Rotterdamse club weten ze ook dat de fans boos zijn, op wraak zinnen na de onverkwikkelijke gebeurtenissen in het eerste duel tussen beide clubs twee weken geleden in Porto.

Vandaar ook dat de Portugese spelersbus van vliegveld Zestienhoven geen koers zet naar het geplande hotel in Scheveningen, maar naar een geheim gehouden onderkomen in Wassenaar. Zelf Feyenoords coördinator Fred Blankenmeijer blijkt van niets te weten. Je kan niet voorzichtig genoeg zijn, heeft men bij Porto gedacht. Op de administratie van de club zijn verschillende telefoontjes binnengekomen van schreeuwende mensen die een “vreemde taal” spraken. Vermoed wordt dat het supporters van Feyenoord waren. Voorzitter Van den Herik heeft al een beroep op de spelers en toeschouwers gedaan zich professioneel te gedragen. “Ik wil naar Genève voor de loting en niet om andere redenen.”

De woede van de Rotterdammers richt zich vooral op Zé Carlos, de Braziliaan die Feyenoords held John de Wolf met een onverwachte klap velde. Sindsdien werd die scene tientallen keren in geuren en kleuren op televisie getoond. Slachtoffer De Wolf zegt te zijn geschrokken toen hij de beelden voor het eerst zag. “Ik krijg gewoon een gigantische klap voor mijn kop”, aldus de verdediger gisteren. “Weet je waaraan ik steeds heb zitten denken? Waarom hij me heeft geslagen. Had ik daarvoor iets gedaan? Was er iets gebeurd? Ik weet het niet.”

Dader Carlos verschaft bij aankomst in Rotterdam geen duidelijkheid. Hij verschuilt zich op Zestienhoven achter de rug van een medespeler als hij een camera van de NOS op zich ziet gericht. Hij is duidelijk niet gediend van al die aandacht, wil niets zinnigs zeggen. Wat er gebeurd is met De Wolf? “Niets.” Wat hij van de wedstrijd verwacht? “Het is koud.” Als er achter de paspoortcontrole een horde fotografen op hem staat te wachten, verschijnt er een lach op zijn gezicht, maar het is niet van harte.

In Portugese kranten heeft Zé Carlos verklaard dat hij spijt van zijn daad heeft. Het was een opwelling. Carlos is normaal niet zo, zeggen kenners van het voetbal in Portugal. De verdediger is juist een kalm type. Fernando Couto, de langharige nummer vijf, is de wildebras bij Porto. Dát is De Wolf van Portugal. Maar waarom deelde de rustige Carlos dan ineens die knock-out uit? Er moet wat gebeurd zijn, vermoeden dezelfde kenners.

Porto's assistent-trainer Augusto Inacio weet wel wat. Hij heeft eergisteren Feyenoord tegen MVV zien spelen en wacht zijn ploeg op het vliegveld in Rotterdam op. Als hij hoort dat er over Zé Carlos wordt gepraat draait hij zich woedend om. Hij maakt een trappende beweging. Zegt De Wolf na te doen. Die zou bij een corner zijn hak op het been van Carlos hebben gezet. Waarom is dáár niet over geschreven?, vraagt ex-international Inacio.

Ook zijn baas Tomislav Ivic is er niet van gediend dat Carlos als de grote boosdoener wordt beschouwd. Hij zwaait wild met zijn armen, verheft zijn stem en duwt zijn gesprekspartners weg. “Carlos en De Wolf zijn net broers.” Hij bedoelt daarmee dat beide spelers schuldig zijn. “Kom nou, De Wolf is toch geen kind. Jullie kennen hem toch!” De trainer vindt dat er niet zo veel ophef over het voorval moet worden gemaakt. “Dat is voetbal. Dat is emotie, electriciteit in de lucht.” Ivic oordeelt dat de ontmoeting in Porto “hard, maar correct” is geweest. Hij heeft blijkbaar een andere wedstrijd gezien.

John de Wolf denkt dat Porto “met knikkende kniëen” naar Nederland is gekomen. “Ze kennen onze reputatie en verwachten dat wij als beesten tekeer zullen gaan.” Porto is niet bang, zeggen de Portugezen. De ploeg is gewend hete duels uit te vechten. Vooral uitwedstrijden bij Benfica in Lissabon zijn ware veldslagen.

Het zal er ook morgenavond in De Kuip zeker niet zachtzinnig aan toe gaan. De Wolf spreekt van “fysiek geweld”. “Maar wel met de bal erbij.” Hij wachtte in de rust in Porto in de spelerstunnel weliswaar Zé Carlos op, om hem te vertellen dat de Braziliaan over twee weken wel “aan de beurt” zou komen. Maar dat was een emotionele reactie, zegt De Wolf. “Die nummer drie (Carlos, red.) interesseert me geen hol meer.” De Feyenoord-captain en zijn ploeggenoten zullen geen domme dingen doen. “We weten dat alle ogen op ons gericht zullen zijn.” De Europese voetbalunie (UEFA) stuurt twee waarnemers naar de wedstrijd. “En misschien zitten er in het geheim nog wel een paar meer op de tribune”, aldus De Wolf.

Het bestuurslid van Porto dat Feyenoord-manager Fred Blankenmeijer veertien dagen geleden op de tribune een klap in zijn nek gaf, is ook meegekomen naar Rotterdam. Hij toont berouw. Blankenmeijer krijgt twee zoenen en duizend verontschuldigingen. Voor de lange Feyenoorder is de zaak daarmee afgedaan. “Ach, die mensen zitten nu eenmaal een beetje anders in elkaar.”

    • Hans Klippus