PADDESTOELENTAART

Onlangs ontdekte ik in de vrieskast van de supermarkt deeg voor hartige taarten. Het werkt prima. Het resultaat is een steviger korst dan bij bladerdeeg en ook de bodem is goed. Aan de slag dus. U kunt paddestoelen kiezen afhankelijk van aanbod en smaak. Voor dit vegetarische gerecht voor 3-4 personen is nodig:

5 plakjes deeg voor hartige taart

1 ui

400-450 gram paddestoelen (bijvoorbeeld 100 gram cantharellen,

100 gram shiitake, 200 gram grotchampignons)

30 gram boter

snufje tijm

1 eetlepel cognac

zout, peper

1 eetlepel fijngeknipte bieslook

4 eieren (formaat nummer 3)

2 deciliter koffieroom

Laat het deeg ontdooien. Pel en snipper de ui. Maak de paddestoelen schoon, snijd ze in reepjes en plakjes.

Smelt de boter in een koekepan en roerbak hierin de ui en de paddestoelen in ongeveer 5 minuten gaar. Voeg de tijm, de cognac en zout en peper toe. Bekleed een ingevette platte vorm van 24 centimeter met het deeg. Verdeel het paddestoelenmengsel over de deegbodem. Strooi hier bieslook over. Klop de eieren los met de room en zout en peper. Schenk het eimengsel over de paddestoelenvulling. Bestrijk ook de deegrand met ei. Bak de taart op een rooster en een op 200 graden celcius voorverwarmde oven in ongeveer 40 minuten lichtbruin en gaar.

Controleer in het midden van de taart met een satéstokje of het ei gestold is. Bij de taart is witlofsalade met peer en noten erg lekker (recept volgt binnenkort).

    • Annelène van Eijndhoven