Ook UEFA gaat zijn onderbetaalde arbiters veel beter honoreren

DEN HAAG, 2 NOV. UEFA-voorzitter Lennart Johansson en de scheidsrechterscommissie van de Europese bond willen de internationale voetbalarbiters beter gaan betalen. Johansson liet afgelopen weekeinde weten dat hij een warm voorstander is van professionalisering van het scheidsrechterscorps.

Voor Leo van der Kroft, het Nederlandse lid van de scheidsrechterscommissie, was het standpunt van Johansson geen verrassing. “De UEFA wil de scheidsrechters geen volledige baan aanbieden, maar een vergoeding geven die past bij de eisen die tegenwoordig worden gesteld. Het moet ook niet gezien worden als beloning voor het leiden van een wedstrijd, maar als beloning voor wat ik graag noem voorbereiding en onderhoud.”

Nederlandse voetbalscheidsrechters die een Europa-Cupwedstrijd moeten fluiten, krijgen hiervoor aanzienlijk minder betaald dan bij een eredivisie-duel. Wanneer John Blankenstein bijvoorbeeld van Hillegom naar Amsterdam reist om een wedstrijd te fluiten, staat daar een vergoeding van duizend gulden tegenover. Moeten hij echter van dinsdag tot donderdag naar een uithoek in Europa voor een voetbalduel, dan krijgt hij in totaal ongeveer 675 gulden.

Volgens Van der Kroft betreft het een groep van ongeveer veertig man. “De besten uit Europa van wie wij eisen dat ze lichamelijk en geestelijk honderd procent fit zijn. Dat willen wij ook per kwartaal controleren. Wanneer de UEFA topprestaties verlangt, zal er beter betaald moeten worden.”

De KNVB heeft eerder ingespeeld op de door de FIFA (wereldbond) uitgezette lijn. Bij het begin van dit seizoen is de vergoeding met bijna 150 procent verhoogd. De veertien scheidsrechters van de A-lijst krijgen 1000 gulden per wedstrijd, de tweede groep uit het betaalde voetbal, ontvangt een vergoeding van 625 gulden. Reis en logies komen voor rekening van de bond, die de kosten weer op de clubs verhaalt. Voor wedstrijden op werkdagen is er nog een extra-toelage van 250 gulden.

Bertus Rijkhoek, scheidsrechtersbaas in Zeist, is van mening dat een verhouding werkgever-werknemer onmogelijk is. “Je kunt de carrière-planning van de scheidsrechter niet vergelijken met die van de voetballer. Je kunt er natuurlijk wel voor zorgen dat de functie van scheidsrechter in het betaalde voetbal passend gehonoreerd wordt. Er is immers veel meer dan het leiden van zo'n 35 nationale wedstrijden per seizoen.”

Rijkhoek noemt als voorbeeld de positie van Jan Wegereef, automatiseringsdeskundige. “ Hij realiseerde zich dat zijn liefhebberij hem geld kostte en bedankte als scheidsrechter. Nationaal en internationaal moest hij er te veel tijd in steken. Nu wij de vergoeding aanzienlijk hebben opgetrokken, is hij weer teruggekeerd. Wat Johansson voor Europa heeft voorgesteld, wordt door Blatter van de FIFA al jaren gepropageerd.”