Milieuvriendelijke kleurenfilm Xerox

Het Amerikaanse concern Xerox heeft een kleurenfilm ontwikkeld die het gebruik van zilver, ontwikkelaar en andere chemicaliën overbodig maakt.

Het milieuvriendelijke produkt is voorlopig alleen geschikt voor de commerciële fotografie ten behoeve van drukkerijen. De kwaliteit van de foto's is volgens Xerox ten minste zo goed als die van de bestaande films. De zogenoemde VerdeFilm behoeft geen speciale behandeling of bewaring. Het belangrijkste voordeel ligt volgens Xerox in het wegvallen van milieugevaren en kosten die samenhangen met een chemisch ontwikkelproces. In plaats van zilververbindingen gebruikt Xerox een dunne laag van zeer kleine deeltjes selenium. Als het lukt de film geschikt te maken voor amateurfotografie kan Xerox een geduchte concurrent worden van Kodak, Fuji en Agfa.

Het bericht van Xerox veroorzaakte een daling van de zilverprijs op de grondstoffenmarkten van Londen en New York.