Major: plannen voor Ulster na einde geweld

LONDEN, 2 NOV. De Britse premier John Major heeft gisteren nieuwe voorstellen voor vredesbesprekingen over Noord-Ierland beloofd als de protestantse en katholieke politici daar bereid zijn tot overleg. Maar van rechtstreekse onderhandelingen met de IRA of met Gerry Adams, leider van Sinn Fein, de politieke vleugel van de IRA, kan volgens Major geen sprake zijn.

“Daarvan zou mijn maag en die van de meeste afgevaardigden omkeren”, zei de Britse premier gisteren in het Lagerhuis waar hij verslag deed van de gesprekken die hij vorige week vrijdag voerde met zijn Ierse ambtgenoot Albert Reynolds. Major zei gisteren na een week van bijzonder hevig geweld in Noord-Ierland dat hij de inspanningen wil opvoeren om de - vorig jaar vastgelopen - gesprekken tussen de belangrijkste Noordierse partijen te hervatten.

Volgens de Britse premier kan alleen het afzweren van geweld van weerskanten leiden tot een oplossing van het conflict. Londen en Dublin willen niet onderhandelen met partijen in Noord-Ierland die het geweld steunen. Wanneer de partijen het geweld afzweren en dat voldoende demonstreren, kunnen echter, zo zei Major, “nieuwe deuren opengaan en zouden beide regeringen op de nieuwe situatie kunnen reageren”.

Major gaf geen details van de voorstellen die de Britse regering zou willen doen, maar duidelijk is wel dat hij uit is op een duurzame regeling, en niet op een bestand van beperkte duur. De Britse regering is onder toenemende druk gekomen om een politieke oplossing te vinden voor het conflict, dat de afgelopen week 24 doden eiste. Major verklaarde gisteren wel bereid te zijn tot een ontmoeting met de prominente katholieke politicus John Hume, die de afgelopen maanden geheime vredesbesprekingen voerde met Gerry Adams. (Reuter, AP)