Koninklijke Olie leidt beurs opnieuw naar hoogterecord

AMSTERDAM, 2 NOV. De Amsterdamse beurs bereikte vanmorgen opnieuw een hoogterecord aller tijden. Een aantal hoofdfondsen, waaronder Koninklijke Olie, boekte opnieuw jaarrecords.

AMSTERDAM De actieve aandelen liepen vanmorgen voorop bij de koerswinsten op de Amsterdamse effectenbeurs. De stabiele koers van de dollar was eveneens een stimulans voor de Nederlandse aandelenkoersen. De voornaamste vraag naar aandelen had evenwel te maken met de handel op de optiebeurs. Handelaren zeiden dat de 'optiegerelateerde' vraag een nerveuze stemming op de beurs veroorzaakte. De EOE-index, die gisteren sloot op 385,71 punten, schoot naar een nieuw hoogterecord aller tijden. Omstreeks het middaguur noteerde de index ruim 389 punten.

De omzetten waren volgens handelaren iets groter dan gisteren, maar nog altijd niet imponerend. De Amsterdamse beurs had gisteren een 'slappe' dag, doordat veel beurzen in het buitenland wegens vakanties waren gesloten.

Vooral Koninklijke Olie en Unilever profiteerden daarvan. Koninklijke noteerde tegen het einde van de ochtend 2,40 gulden hoger op 203,40 gulden. De 'olies' hebben sinds begin dit jaar een opmerkelijke opmars achter de rug, net als overigens de meeste andere hoofdfondsen. Eind januari stond Royal Dutch nog op 142,50 gulden, terwijl Unilever een hoogste koers bereikte van 220,50 gulden. Unilever mocht van de beleggers eveneens een nieuw hoogtepunt noteren. Na ruim anderhalf uur handelen behaalde Unilever een plus van 2,80 op 220,80.

De chemisch waarden waren gevraagd. Akzo zag de winst oplopen tot 1,40 op 181,30 gulden. De Arnhemse chemiegigant zal morgen de kwartaalcijfers publiceren. Collega DSM trok mee met zeven dubbeltjes op 102,80 gulden. Océ-van der Grinten, dat gisteren nog in de min stond, noteerde vanmorgen een winst van 1 gulden op 57,50 gulden. Polygram, gisteren ook al vast, schoot met 1,80 gulden omhoog op 74,10 gulden. De muziekdochter van Philips bereikte een hoogste punt van dit jaar.

Op de lokale markt verloor auto-onderdelenfabrikant Polynorm maar liefst drie gulden op 113 gulden. Polynorm heeft veel last van de recessie binnen de Duitse auto-industrie.

NEW YORK Het Dow Jones-gemiddelde van de dertig belangrijkste aandelen steeg met 12,02 punten tot 3.692,61 en brak daarmee het vorige week donderdag gevestigde record van 3.687,86.