Ghanezen gewond na voetbalrellen

ABIDJAN/NAIROBI, 2 NOV. Naar schatting honderd Ghanezen zijn gisteren gewond geraakt in Abidjan, de hoofdstad van Ivoorkust. Eén vrouw zou zijn omgekomen. Honderden in Abidjan woonachtige Ghanezen sloegen op de vlucht voor plaatselijke voetbalsupporters. Die konden de nederlaag van hun club ASEC tegen het Ghanese Asante Kotoko niet verkroppen. De Ghanezen zochten hun toevlucht in kerken, politiebureaus en de Ghanese ambassade. Huizen van Ghanezen in Abidjan werden in brand gestoken, winkels geplunderd.

De politie slaagde er ondanks gebruik van traangas niet in de rellen in de hand te houden. Het tumult onstond toen de supporters van de club uit de Ivoorkust terugkeerden van de in Ghana gespeelde wedstrijd. Ze verklaarden in Kumasi voortdurend te zijn aangevallen door Ghanese supporters. De televisie van Ivoorkust zond beelden uit van bloedende fans. Als reactie hierop stormden honderden met stokken gewapende Ivorianen af op in de omgeving woonachtige Ghanezen. De regering van Ivoorkust riep de bewoners van het land op de rust te bewaren. De Ghanezen werd bescherming toegezegd. (Reuter)