Geen onderzoek naar giften CDA-Limburg

DEN HAAG, 2 NOV. Het landelijk bestuur van het CDA stelt geen intern onderzoek in naar de wijze waarop de CDA-afdeling Limburg in de afgelopen jaren met giften van het bedrijfsleven de verkiezingskas heeft gevuld. Dit heeft een woordvoerder van het landelijk partijbureau in Den Haag vandaag bevestigd.

De zuidelijke CDA-afdeling kwam de laatste tijd regelmatig in het nieuws vanwege twijfelachtige banden met het bedrijfsleven. De afdeling ontving in de afgelopen jaren enkele tienduizenden guldens per verkiezingscampagne van bedrijven in de provincie. Het geld kwam via het dr. Nolens-fonds, een met de partij verweven stichting, bij de afdeling terecht. Deze gang van zaken werd twee weken geleden geopenbaard door het dagblad De Limburger. De CDA-afdeling Limburg heeft inmiddels aangekondigd de banden met de Nolens-stichting te verbreken.

Ook zou sprake zijn van plaatselijke afdelingen in de provincie Limburg die van bedrijven schenkingen hebben ontvangen. In een aantal gevallen ging het om bedrijven die in de markt waren voor opdrachten van gemeenten waarin het CDA het voor het zeggen heeft. Het landelijk bestuur van het CDA ziet ook geen aanleiding om hiernaar intern onderzoek te verrichten.

Wel gaat er een brief van partijvoorzitter W. van Velzen naar de afdeling Limburg waarin deze de partijgenoten in de zuidelijke provincie er nog eens op wijst dat schenkingen van het bedrijfsleven voor de verkiezingskas in strijd zijn met de richtlijnen van de partij. Volgens de woordvoerder stelt het landelijk bestuur zich op het standpunt dat het aan de afdeling Limburg zelf is om schoon schip te maken.