Extremisten Algerije: alle buitenlanders weg

PARIJS, 2 NOV. De ontvoerders van de Française Michèle Thévenot, die zondagavond in Algiers is vrijgekomen, hebben haar een dreigbrief meegegeven. Alle buitenlanders moeten binnen drie weken Algerije verlaten hebben. Zo niet, dan volgen represailles.

Dat heeft volgens berichten in Frankrijk de Algerijnse radio gisteravond bekendgemaakt. Over de aard van de dreigementen is niets meegedeeld. In tegenstelling tot haar man en een collega, die iets eerder waren vrijgekomen, wilde Michèle Thévenot niets loslaten na haar bevrijding. Tot zover onze correspondent

Volgens de Algerijnse krant Al-Watan, over het algemeen goed ingelicht op het gebied van veiligheidszaken, waren de ontvoerders altijd al van plan geweest de vrouw, die gescheiden van de twee mannen gevangen werd gehouden, met die boodschap vrij te laten.

Na een omvangrijke zoekactie slaagden de Algerijnse veiligheidsdiensten er zaterdag in de plaats te vinden waar de mannen vastzaten. De volgende dag werd de vrouw overhaast vrijgelaten. Vier ontvoerders werden later doodgeschoten, aldus een officiële Algerijnse mededeling. Eerder waren nog zeven doden gemeld.

De ontvoering van de drie Fransen, die volgde op de moorden op in totaal zeven buitenlanders sinds september, werd al gezien als een poging van moslim-extremisten buitenlandse investeerders in Algerije te ontmoedigen en zo de regering verder te ondermijnen. Het nieuwe dreigement voegt zich bij een waarschuwing van een in ballingschap levende fundamentalistische leider, Rabah Kébir, die gisteren tegen de krant El Pas zei: “Als ik een Franse of Spaanse technicus was die in Algerije werkt, zou ik vertrekken (..) om morele redenen, om met mijn werk niet de militaire junta te steunen.”

Veel buitenlandse bedrijven hebben inmiddels de gezinsleden van hun buitenlandse staf naar huis teruggestuurd. Duizenden Fransen in Algerije hebben gehoor gegeven aan het advies van hun regering deze week de herfstvakantie in Frankrijk door te brengen. In totaal waren er vóór de nieuwste golf van geweld 60.000 buitenlanders in Algerije, van wie 25.000 Fransen. (Reuter, AP, AFP)