Emiraten verscherpen boycot tegen Israel

ABU DHABI, 2 NOV. De Verenigde Arabische Emiraten (VAE) hebben de economische boycot van Israel recentelijk verscherpt, ondanks Westerse, met name Amerikaanse druk om de maatregel ingetrokken te krijgen na het akkoord tussen Israel en de Palestijnse Bevrijdings Organisatie (PLO).

Volgens de plaatselijke pers eist het lokale boycotbureau nu naast een certificaat van oorsprong van geïmporteerde produkten ook dat de waar niet is vervoerd op een schip dat de toegang tot Arabische havens is ontzegd. De certificaten van oorsprongen moeten niet alleen gewaarmerkt zijn door de kamer van koophandel van het exporterende land, maar ook door de diplomatieke missie van de VAE ter plaatse, of van een ander Arabisch land.

Koeweit heeft dit jaar de indirecte boycot van Israel, dat wil zeggen tegen internationale bedrijven die ook in Israel investeren, ingetrokken, hoewel de directe boycot van de joodse staat bleef bestaan. Na het op 13 september getekende akkoord tussen Israel en de PLO is in het bijzonder de Amerikaanse regering gaan lobbyen voor intrekking van de Arabische boycot. Die campagne heeft onder de Arabieren echter bijzonder weinig enthousiasme gewekt. Verscheidene Arabische vertegenwoordigers verklaarden dat daar geen sprake van kon zijn zolang Israel ook maar een centimeter Arabisch gebied bezet hield. Tevens werd een bijeenkomst van het in Damascus gevestigde boycotbureau aangekondigd om over verscherping van de boycot te praten. (AFP)